26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Els efectes del coronavirus en l’agenda cultural

Festivals de tot el món han hagut de cancel·lar-se, alguns s’han ajornat i d’altres segueixen pendents de l’evolució de la pandèmia

La llista de grans esdeveniments afectats per la pandèmia del coronavirus no ha parat de créixer des de de principis d’any, des de la fira del Mobile World Congress a Barcelona, un dels primers actes a cancel·lar-se, fins als Jocs Olímpics de Tòquio d’aquest estiu, ajornats fins a 2021.

Al món de la cultura passa el mateix: alguns esdeveniments han cancel·lat l’edició del 2020 i uns altres l’han ajornat uns mesos a l’espera de saber si en un futur més o menys proper serà possible celebrar grans esdeveniments.

Algunes cites es van anul·lar en plena celebració com el Carnaval de Venècia, al febrer, que va acabar abans del previst. Altres esdeveniments no van arribar a poder obrir, com la Fira de Llibres de Londres, cita literària de referència que havia de celebrar-se entre el 10 i el 12 de març.

Esdeveniments previstos per al mes de maig o juny van decidir cancel·lar aquesta edició de 2020, com el popular certamen d’Eurovisió, que s’ha cancel·lat per primera vegada en la seva història.

En canvi, altres celebracions han apostat per canviar de data per a més endavant. És el cas del multitudinari festival de música de Coachella (Califòrnia, Estats Units) que d’abril passa a octubre, o el Primavera Sound de Barcelona que va anunciar que passaria de juny a final d’agost.

En cinema, el festival de Cannes va descartar celebrar-se al maig però va deixar la porta oberta a organitzar-se en altres dates i en un altre format.

 

Festivals d’estiu

Alguns esdeveniments culturals molt populars programats a l’estiu ja s’han cancel·lat. El famós festival de música de Glastonbury (Regne Unit) i el Roskilde (Dinamarca) han hagut de cancel·lar les seves edicions previstes per a finals de juny.

La setmana passada també es va anunciar la suspensió de les multitudinàries festes dels Sanfermines de Pamplona, que comencen cada any el 7 de juliol. Encara que no ho descartaven del tot, els organitzadors reconeixien la dificultat que es puguin celebrar en altres dates.

A França, el mateix mes de juliol, tampoc se celebrarà el festival d’arts escèniques d’Avinyó. I Edimburg (Escòcia) ja ha anunciat la cancel·lació dels festivals de teatre i música que omplen de cultura la capital escocesa a l’agost.

Una edició anterior del festival Fringe, que omple Edimburg de cultura i gent durant el mes d’agost. (Getty)

Els que tenen una mica més de temps encara es mantenen a l’espera de saber com evoluciona la pandèmia. És el cas del festival de cinema de Venècia, la primera quinzena de setembre, o el de Sant Sebastià, la segona.

En canvi, per les seves característiques, alguns ja han anunciat que no podran celebrar-se. Alemanya ja ha renunciat a l’Oktoberfest, el festival més gran del país: a Munic s’esperaven sis milions de visitants procedents de tot el món entre el 19 de setembre i el 4 d’octubre.

Les mesures de desconfinamiento obliguessin a actuar de manera diferent al que era habitual. I caldrà veure com afecten l’agenda cultural de molts països.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -