25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

Els grans artistes del Renaixement

Leonardo, Miquel Àngel, Donatello i Rafael són els principals exponents d’aquest moviment artístic dels segles XV i XVI

Aquest mes d’abril es commemora el 500 aniversari de la mort de Raffaello Sanzio (1483-1520), més conegut com a Rafael, un dels artistes més importants del Renaixement.

El Renaixement va ser un moviment artístic i cultural que va sorgir a Itàlia al segle XV i es va estendre més tard per la resta d’Europa. Va suposar la fi de l’Edat mitjana i l’inici d’una nova època marcada pels ideals humanistes i grans avanços en el món de l’art.

Al costat de Raffaello Sanzio, avui repassem la figura i les obres de tres grans artistes renaixentistes italians: Donatello di Betto Bardi, Leonardo da Vinci i Miquel Àngel Buonarroti.

 

Donatello (1386-1466)

L’art del renaixement es divideix en dos grans períodes: el Quattrocento i el Cinquecento. Aquests noms distingeixen l’art creat al segle XV i el segle XVI, respectivament.

Si hi ha un nom que destaca durant la primera etapa és el de Donatello. Nascut a Florència en 1386, aquest escultor va ser un autèntic innovador en l’escultura monumental i en el tractament dels relleus.

La seva obra més famosa és el David de bronze que va realitzar per encàrrec de Cosme de Médici, un dels mecenes més importants d’Itàlia. Donatello es va inspirar en l’obra de Praxíteles, un dels escultors més importants de l’antiga Grècia.

Donatello va treballar gairebé sempre amb marbre, terracota, bronze i fusta, realitzant obres per a mecenes de diferents ciutats. Va tornar a Florència el 1459 per fer uns relleus per la Basílica de Sant Lorenzo i va morir mentre hi treballava al desembre de 1466.

Algunes de les seves obres més destacades són el púlpit exterior de la catedral de Prato, l’estàtua eqüestre de Gattamelata a Pàdua, la figura de Maria Magdalena penitent i l’escultura de Judith i Holofernes, totes dues a Florència.

Durant el Quattocento es van introduir grans novetats al camp de la pintura, com la perspectiva o la corporeïtat de les figures (sensació de volum i realisme). Entre els pintors que més van destacar hi ha Piero della Francesca, Andrea Mantegna, Fra Angelico i Sandro Botticelli.

 

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Un altre gran artista de l’època va ser Leonardo da Vinci, que representa l’arquetip de l’home renaixentista interessat tant en l’art com en la ciència.

Nascut a Florència el 1452, Da Vinci va explorar nous estils de pintura, va investigar l’ésser humà i la naturalesa i va imaginar noves màquines i invents. Va ser arquitecte, pintor, científic, escriptor, escultor, filòsof, inventor, músic i poeta.

Da Vinci és l’autor de dos de les obres més famoses de la història de l’art: La Gioconda, actualment al Museu del Louvre, i el fresc del Sant Sopar, que pot visitar-se al convent de Santa Maria delle Grazie de Milà.

L’obra de Da Vinci mostra una curiositat infinita pel coneixement en tots els àmbits, arts i ciències per igual. Va estar prenent notes de manera constant al llarg dels seus viatges i de tota la seva vida i es conserven més de 13.000 pàgines dels seus escrits.

En la majoria de casos, va aprendre de manera autodidacta. En tenia prou de contemplar els fenòmens naturals per elaborar les seves pròpies teories.

 

Miquel Àngel (1475-1564)

Durant el segle XVI Florència va ser la capital de l’art, però cada vegada més artistes de traslladaven a Roma per treballar al servei dels papes i altres poderosos mecenes. Aquest va ser el cas de Michelangelo Buonarroti, també conegut com a Miquel Àngel.

Nascut a Roma el 1475, va viure una vida llarga i molt productiva: va ser arquitecte, escultor i pintor durant gairebé setanta anys.

Miguel Àngel va realitzar les seves grans obres per a la família Médici de Florència i per a diversos papes de Roma. Precisament, el papa Juli II li va encarregar la seva obra més famosa i ambiciosa: els frescos que decoren el sostre de la Capella Sixtina.

https://www.instagram.com/p/B16C891ox2O/

Anys més tard, entre 1536 i 1541, va pintar El Judici Final a la paret de l’altar, una pintura monumental de 14 metres d’altura que representa la creació del món segons la religió cristiana.

Igualment destacades són les seves escultures en marbre, com el David (exposada a Florència), el Moisès de Roma o la Pietat del Vaticà.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -