La gala de premis més coneguda de la música llatina se celebra per primera vegada a la seva història fora dels Estats Units
Aquest dijous 16 de novembre la ciutat de Sevilla acull la 24a edició dels Latin Grammy , uns premis organitzats per l' Acadèmia Llatina d'Arts i Ciències de l'Enregistrament que reconeixen l'excel·lència en la música llatina. Aquests guardons es lliuren anualment des de l'any 2000 , quan es va celebrar la primera gala a Los Angeles , Califòrnia.
Aquesta primera entrega va ser retransmesa als Estats Units per la CBS , convertint-se en el primer programa de televisió en espanyol emès en horari de màxima audiència per una cadena de televisió nord-americana . Els premis sempre s'han celebrat als Estats Units. (Miami, Los Angeles, Las Vegas…) i aquest 2023 tindran lloc per primera vegada a Espanya .
La ciutat triada ha estat Sevilla , la capital d'Andalusia. S'espera que al voltant de 10.000 persones visitin la ciutat aquests dies, per la qual cosa l'Ajuntament ha activat un ampli dispositiu de seguretat , mobilitat i neteja . A més, l' impacte econòmic d'aquest esdeveniment està previst que superi els 50 milions d'euros .
És una gran oportunitat per al municipi, però també per a Espanya en general, un país reconegut pel seu patrimoni artístic . El fet que uns premis tan importants se celebrin en aquest lloc permetrà atreure l' atenció internacional com a destinació turística i cultural .
La gran gala se celebrarà al Palau d'Exposicions i Congressos de Sevilla (FIBES) a partir de les 22.30 hores i tindrà una durada aproximada de quatre hores . No només es lliuraran premis als guanyadors , sinó que també hi haurà actuacions en directe de cantants com Rosalía o Alejandro Sanz.
Entre els artistes amb més possibilitats de guanyar hi ha Shakira , Karol G i Camilo , amb set nominacions cadascun. Bizarrap , amb sis nominacions, i Pablo Alborán , María Becerra i Bad Bunny , amb cinc , són altres dels favorits.
Premi per a la música llatina
Els Latin Grammy són la versió llatina dels Premis Grammy , organitzats per l' Acadèmia Americana de l'Art de la Ciència de l'Enregistrament ( The Recording Academy ). Aquests van sorgir el 1959 als Estats Units per reconèixer els àlbums i interpretacions més destacats de l'any anterior.
Anys més tard, a causa del pes de la comunitat hispana i l'impacte de la música llatina al país, es va crear l' Acadèmia Llatina d'Arts i Ciències de l'Enregistrament . Així van sorgir els Latin Grammy , que premien obres i autors d'Amèrica Llatina, Espanya i Portugal ; així com produccions de la comunitat llatina a Canadà i Estats Units .
En total, els Grammy llatins atorguen premis a 56 categories diferents que abasten des de la millor cançó de l'any, al millor productor, compositor o nou artista. Els guanyadors s'emporten una estatueta que consisteix en una rèplica d'un gramòfon , un dels primers dispositius de reproducció de música de la història.
L' Acadèmia dels Latin Grammy està formada per 4.500 professionals de la indústria musical de més de 40 països , incloent músics, productors i enginyers d'enregistrament, entre d'altres. Són ells els encarregats d'escollir no només els nominats , sinó també els guanyadors .
Els artistes han d'inscriure l'obra que vulguin ser reconeguda i, un cop acabada aquesta fase d'inscripció, els membres de l'Acadèmia s'encarreguen d' analitzar tots els productes (cançons, artistes, discos…). Primer voten els nominats i, una vegada es genera la llista de seleccionats , es torna a votar per triar els guanyadors .
Les dones a la indústria musical
Les dones representen la meitat de la població mundial, però encara lluiten cada dia per rebre el mateix reconeixement que els homes als seus treballs . Això passa en molts sectors professionals, especialment en la cultura , com pot ser el cinema , les arts plàstiques o la música .
En el cas de la indústria musical , aquesta desigualtat ha quedat històricament reflectida als premis més reconeguts, com els Latin Grammy. Durant anys, la majoria de categories estaven destinades a premiar el talent masculí , mentre que les dones quedaven relegades a un segon pla.
Pensem per exemple en la categoria d' Àlbum de l'Any , una de les més importants dels Latin Grammy. Des de l' any 2000 (primera edició) fins al 2019 , tots els premis a millor disc se'ls va emportar un artista masculí a excepció de l'any 2006 , en què Shakira es va emportar el guardó per Fixació Oral vol. 1 .
Aquesta tendència ha anat canviant en els darrers anys gràcies al moviment feminista , amb iniciatives com el #MeToo. El 2019 Rosalía va guanyar amb El Mal Querer , el 2020 va ser el torn de Natalia Lafourcade amb Un Canto per Mèxic, Vol. 1 , i el 2022 Rosalía va repetir guardó aquesta vegada amb el seu àlbum Motomami .
L'any passat l' artista catalana va assolir un rècord amb les nou nominacions i, en aquesta edició del 2023, Shakira i Karol G són algunes de les cantants favorites amb set nominacions cadascuna.
Això ens recorda que és fonamental continuar lluitant per la igualtat de gènere , no només a la indústria musical sinó a tots els sectors.