27 juliol 2024
spot_img
27 juliol 2024

Els nous astronautes que viatjaran a l’Estació Espacial Internacional

Sophie Adenot i Raphaël Liégeois són els dos primers astronautes acabats de graduar elegits per l'Agència Espacial Europea (ESA) per anar a l'espai

La francesa Sophie Adenot i el belga Raphaël Liégeois seran els següents a viatjar a l’espai. Aquests són els dos primers astronautes elegits per l’Agència Espacial Europea (ESA), entre els seus recent graduats, per viatjar a la Estació Espacial Internacional (ISS).

L'Estació Espacial Internacional és una mena de laboratori habitable què orbita la Terra i que sorgeix com a part d'una col·laboració internacional entre diferents agències espacials, com la NASA (Estats Units), Roscosmos (Rússia), JAXA (Japó), ESA (Europa) i CSA (Canadà).

Aquesta estació serveix com un centre de recerca científica i tecnològica, on els astronautes duen a terme experiments en condicions de microgravetat. A més de la seva funció científica, la ISS també té un paper clau en la preparació per futures missions espacials de llarga durada, com per exemple les missions a Mart.

Els nous candidats elegits són companys de l'espanyol Pablo Álvarez, de la britànica Rosemary Coogan i del suís Marco Sieber, que formen part de la promoció de cinc astronautes que es van graduar el passat 22 d'abril al Centre Europeu d'Astronautes de l'ESA. Allí han completat un any d´entrenament al màxim nivell per preparar-se per viatjar a l'espai.

Abans d'entrar a l'ESA, Adenot era pilot d'helicòpters des de Força Aèria Francesa. Va estudiar enginyeria i té una llicència militar de paracaigudisme, de pilot d'avioneta i de pilot de planador. Per la seva banda, Lieja ca enginyer biomèdic i neurocientífic, i ha centrat bona part de les seves investigacions en malalties degeneratives del sistema nerviós. Fins al seu ingrés a l'ESA, ha treballat com a investigador i docent.

Durant els viatges de llarga estada a l'Estació Espacial, els astronautes portaran a terme nombrosos experiments científics, així com investigacions mèdiques. També podran assumir tasques operatives i de manteniment de l'estació on viuran.

El procés per ser astronauta

Al febrer de 2021, la ESA va anunciar que obria un procés de selecció trobar nous astronautes. Es tractava d'una cosa poc habitual ja que, des que es va fundar fa gairebé 50 anys, l'Agència Espacial Europea només havia fet tres convocatòries per reclutar a nous membres a la seva tripulació.

Els candidats preseleccionats havien de passar una sèrie de proves físiques, mèdiques i psicològiques. El primer requisit és ser ciutadà d'un dels 22 països membres de l'ESA o d'un dels països associats. A nivell acadèmic, els candidats han de tenir formació superior i almenys un mestre en física, medicina, enginyeria o matemàtiques. A més, han de dominar l’anglès amb fluïdesa i és recomanable saber altres idiomes. 

Les condicions de l'espai fill dur Per què no hi ha gravetat i es requereix un gran esforç per moure's per la nau, així que els candidats han de passar nombroses proves físiques i demostrar que estan en bona forma. També és important no patir cap malaltia greu i tenir-ne una visió perfecta.

A les proves psicològiques, els candidats han de mostrar una gran fortalesa És intel·ligència emocional per gestionar situacions d'estrès i molta pressió, a més d'aprendre a passar llargues temporades allunyats de la família i amics

El procés, en què van participar més de 22.500 aspirants, es va allargar més d'un any. Finalment, l'ESA va triar els 17 finalistes (8 dones i 9 homes), que el novembre de 2023 es van convertir en membres oficials de l'ESA i ja poden participar a les properes missions espacials europees.

L'Agència Espacial Europea (ESA)

L'Agència Espacial Europea va ser fundada a 1975 i s'encarrega de explorar l'espai per al benefici de la humanitat. Els seus 22 països membre i països associats aporten recursos econòmics i científics per realitzar experiments, desenvolupar tecnologia i planificar missions espacials.

Encara que la seva seu principal està a París (França), l'ESA té diversos centres especialitzats, com ara Centre Europeu de Recerca i Tecnologia Espacial (ESTEC) als Països Baixos, el Centre Europeu d'Astronautes (EAC) a Alemanya i el Centre Europeu d'Operacions Espacials (ESOC) a Alemanya.

Actualment, aquesta agència té diferents objectius: explorar l'espai, amb missions a altres planetes i cossos celestes; observar la Terra, a través de satèl·lits que monitoregen el clima, els canvis ambientals i la seguretat; desenvolupar tecnologia, innovant en elements com satèl·lits i coets; fer ciència espacial, investigant l'origen i l'evolució de l'univers; millorar els sistemes de navegació i les telecomunicacions…

Juntament amb les agències espacials de Estats Units (NASA), Rússia (Roscosmos), Japó (JAXA) y Canadà (CSA), l'ESA és una de les agències que han desenvolupat i engegat la Estació Espacial Internacional (ISS).

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -