14 juny 2024
spot_img
14 juny 2024

Els oficis del cinema

Més enllà dels actors i el director, diferents professionals intervenen en la creació d’una pel·lícula

Per Judith Vives

Diumenge 9 de febrer es lliuren els premis Oscar i tothom fa les seves travesses sobre qui s’endurà els principals premis: Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Actor i Actriu, Millor Pel·lícula de parla no anglesa…

No obstant això, durant la gala dels Oscar es lliuraran molts altres premis. Molts reconeixen la tasca dels especialistes en àmbits tècnics que són essencials per donar a les pel·lícules una estètica, un ritme i un estil únics.

Avui, acompanyats de Christian Checa, professor de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), hem preparat una guia per saber a què es dediquen els professionals de cinema i puguis identificar-los quan pugin a recollir el seu Oscar.

 

Direcció de fotografia

Moltes vegades, quan ens agrada l’aspecte general d’una pel·lícula, diem que té una bona fotografia. Però no sempre estem utilitzant l’expressió d’una manera correcta.

L’estètica d’un film es el resultat d’una suma de factors que inclouen la fotografia, però també el disseny artístic, el vestuari, el maquillatge, els efectes visuals

El director de fotografia és el responsable de plantejar el ‘look’ de la pel·lícula en relació a la llum. “També té responsabilitat sobre els moviments de càmera, però això és compartit amb el director de la pel·lícula”, puntualitza Checa.

Entre les nominades a Millor Fotografia d’enguany hi ha diferents exemples de com es crea la imatge d’una pel·lícula a través de l’ús de la llum. És el cas, per exemple, d’El faro, 1917, Joker o Érase una vez… en Hollywood.

 

Direcció artística

Tot allò que fa referència a l’escenografia de la pel·lícula, és a dir, els escenaris, objectes i decorats que apareixen a la pantalla, forma part de l’anomenada direcció artística o disseny de producció.

És important no confondre l’ambientació de la pel·lícula amb una bona fotografia, ja que es tracta d’aspectes diferents.

Als Oscar d’aquest any són finalistes en la categoria de direcció artística pel·lícules com L’irlandès, JoJo Rabbit, 1917, Érase una vez… en Hollywood o Parásitos, films en els quals l’escenografia, decorats i ambientació tenen un pes molt important.

 

Dins de la direcció d’art treballen altres professionals que també compten amb categoria pròpia als Oscars: es tracta del responsable de vestuari i el de maquillatge, que treballen coordinats amb el director d’art.

 

Muntatge

El muntador és l’encarregat d’acoblar els plànols de la pel·lícula. Aquest professional rep les cintes amb les imatges filmades en brut, amb preses desordenades que cal posar en ordre, tallar i ordenar.

El muntador és qui decideix la durada de cada pla, per on es talla, buscar el ritme precís i donar un sentit final a tot el conjunt.

 

Postproducció

Un cop rodada i quan ja està muntada, la pel·lícula entra a la fase de postproducció. En aquest procés s’incorporen una sèrie d’efectes visuals, efectes de so, la banda sonora i altres efectes que serviran per donar-li l’acabat final.

Dins de la postproducció trobem diverses categories tècniques. Sens dubte, una de les més vistoses és la dels efectes visuals, els efectes que s’afegeixen a les imatges reals per donar-los un nou aspecte o crear nous mons.

Actualment només es lliura un Oscar als Millors Efectes Visuals però, tal com explica Christian Checa: “En els propers 10 anys hi haurà grans canvis en aquesta categoria i veurem aparèixer nous premis a el millor disseny de personatge en 3D o millor entorn tridimensional“.

 

So

Altres categories destacades són les referents al so. Els Oscars distingeixen dues activitats diferents: d’una banda, el Millor So i, de l’altra, el Millor Muntatge de So.

“En el primer cas parlem de com es distribueixen els sons dins de la banda sonora, com se senten els diàlegs, quin és el volum de cada so i, en definitiva, quin és el concepte sonor de la pel·lícula“, explica el professor de l’ESCAC.

En canvi, el muntatge de so fa referència als efectes de so i altres aspectes tècnics que intervenen en la pel·lícula, com l’ús del foley o del so 5.1.

És habitual que els responsables de la mateixa pel·lícula estiguin nominats a les dues categories en l’àmbit de so.

 

I què fa el director?

Si cada aspecte de la pel·lícula recau en un departament diferent, llavors pot ser et preguntaràs què fa el director de cinema.

El director de la pel·lícula té control total sobre la direcció dels actors, on tindrà un paper més important i més influència.

A més, el director de la pel·lícula és el respopnsable de coordinar tots els departaments i fer que vagin alhora, enfocats en un mateix objectiu.

Informació elaborada en col·laboració amb ESCAC

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -