18 maig 2024
spot_img
18 maig 2024

Els Oscars fan història

Els premis de l’Acadèmia Cinematogràfica dels Estats Units són els més antics i populars del món

Va ser el 1929, fa ara 90 anys, quan es va celebrar la primera cerimònia de premis atorgats per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències dels Estats Units.

L’objectiu d’aquella gala petita i informal, més enllà de la catifa vermella i les celebritats, era reconèixer el treball cinematogràfic dels professionals del sector.

Aquell primer esdeveniment es va celebrar a l’hotel Hollywood Roosevelt, on es van lliurar 15 premis a pel·lícules estrenades entre 1927 i 1928.

https://twitter.com/THRArchives/status/967146451217260544

Les primeres celebracions eren molt més íntimes i discretes. La idea era fer una reunió informal perquè els col·legues del gremi es coneguessin entre si i poguessin debatre sobre futurs projectes.

Durant les primeres edicions, s’avisava els guanyadors amb antelació. Però el 1940, el diari Los Angeles Times va aconseguir la llista de guanyadors i va publicar els premis abans de la gala. Per aquest motiu, l’any següent es va implantar el sistema de sobres tancats que perdura fins avui.

Un premi sense fronteres

Durant les quatre primeres cerimònies, els guardons de l’Acadèmia premiaven les pel·lícules estrenades durant els dos últims anys.

Per això, el primer actor a guanyar un Oscar al millor protagonista va ser Emil Jannings, encara que el va rebre per la seva actuació en dues pel·lícules: El destí de la carn (1927) i L’última ordre (1928). Jannings era un actor alemany que havia emigrat als Estats Units.

A la primera cerimònia dels Oscars, l’Acadèmia va voler atorgar un premi honorífic a Charles Chaplin, el mític Charlot al cinema mut, per la seva feina com a guionista, director i actor a la pel·lícula El circ (1928). No obstant això, no va poder recollir el premi: Chaplin va estar exiliat per motius polítics durant molts anys i no podia viatjar als Estats Units.

L’Acadèmia li va lliurar un segon premi honorífic, però el mític Charlot no va poder recollir-lo fins el 1972. Va ser una de les ovacions més llargues de la història dels Oscars.

Qui és l’Oscar?

La primera gala dels Oscars va tenir lloc el 1929, però no va ser fins a 10 anys més tard quan les estatuetes daurades van començar a anomenar-se així.

Encara hi ha dubtes sobre l’origen del nom. Una de les teories té com a protagonista el marit de l’actriu Bette Davis, Oscar Nelson, que suposadament s’assemblava a l’estatueta.

Altres teories diuen que va ser Margaret Herrick, la secretària executiva de l’Acadèmia Cinematogràfica, qui va batejar el guardó perquè li recordava molt el seu oncle, anomenat Oscar. El periodista Sidney Skolsky va recollir l’anècdota en un article i així es va popularitzar el malnom.

Moltes coses han canviat des d’aquesta primera gala del 1929. Avui dia existeixen el doble de categories i es lliuren el doble de premis, la cerimònia s’allarga durant hores i es retransmet a més de 100 països diferents.

Una trajectòria prometedora que fa preveure que arribaran als 100 anys d’història.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -