18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Els set tipus de coronavirus que afecten els humans

Aquesta família de virus normalment afecta animals, però alguns poden provocar refredats o malalties respiratòries més greus en persones

Els coronavirus són una família de virus que hi ha a la naturalesa de diferents formes. El seu nom ve donat per la seva forma: la superfície esfèrica de la qual sobresurten diverses proteïnes els dona l’aparença d’una corona.

El nou coronavirus, el SARS-CoV-2 que va ser descobert a finals del 2019 a la província Xina de Wuhan, n’és un. És el causant de la malaltia Covid-19 i de l’actual pandèmia que afecta milions de persones al voltant del món.

Els coronavirus normalment afecten animals. No obstant això, durant la dècada de 1960, la científica britànica June Almeida va descobrir que alguns d’ells també podien infectar a humans.

Des de llavors s’han detectat set tipus de coronavirus que infecten humans, coneguts com HCovs. Quatre d’ells, els HCoV-229E, HCoV NL63, HCoV-HKU1, i HCoV-OC43, són molt comuns i solen causar refredats.

Els altres tres tipus són més nous. Els tres tipus de coronavirus més recents i que afecten els humans són el SARS-CoV, el MERS-CoV i el SARS-CoV-2.

 

SARS-CoV i MERS-CoV

El SARS-CoV va ser descobert el 2002, a la Xina, i va infectar a més de 8.400 persones en 26 països d’Àsia, Europa i Amèrica. El seu nom es forma amb les inicials de Severe Acute Respiratory Syndrome -Síndrome Respiratòria Aguda Greu, en català-.

Els símptomes causats pel SARS-CoV podien variar i ser més lleus, similars als d’un refredat o grip comuna, o més greus. En aquests casos, el pacient podia desenvolupar una pneumònia o tenir dificultats per respirar.

El brot de SARS-CoV va durar uns vuit mesos i van morir al voltant de 800 persones. Es calcula que va tenir una taxa de letalitat del voltant d’un 10%, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). No obstant això, tot i poder controlar-ho, es van registrar casos de la malaltia fins a maig de 2004, segons l’OMS.

El MERS-CoV va sorgir el 2012. El seu nom significa Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà i la malaltia ha estat detectada a 27 països d’Àsia, Europa, Àfrica i Amèrica de Nord.

A diferència del SARS-CoV, es calcula que la taxa de letalitat del MERS-CoV és més alta: al voltant d’un 35%. L’últim informe de l’OMS és de maig de 2020. Això vol dir que fa vuit anys que la malaltia segueix activa, principalment a l’Aràbia Saudita. Els científics van descobrir que el MERS-CoV prové dels dromedaris.

Només 15 nous casos van ser detectats al març d’aquest any, tots a l’Aràbia Saudita, encara segons l’OMS. Des que es va descobrir el virus, més de 2.500 persones han estat infectades pel virus i 876 han mort.

 

SARS-CoV-2, el virus de la Covid-19

El tipus de coronavirus descobert més recentment és el SARS-CoV-2, causant de la malaltia Covid-19. El SARS-CoV-2 té una taxa de contagi més alta que la resta. Estudis calculen que una persona infectada pot contaminar entre 1,4 a 2,5 persones, encara que altres parlen d’un rang entre 2 i 3. Per aquest motiu, s’ha transmès ràpidament al voltant del món.

Es calcula que la taxa de letalitat del SARS-CoV-2 és més baixa: entre un 2% i un 4%. No obstant això, no es podrà saber amb exactitud fins que no es facin més tests a la població.

Però faltarà veure si aquestes dades canvien a mesura que el virus muti. Tots els virus muten amb el pas el temps, i el SARS-CoV-2 no n’és una excepció. No obstant això, alguns estudis suggereixen que ho fa més lentament que la grip.

Això podria als científics conèixer millor el virus i facilitar la producció d’una vacuna. Encara no se sap com evolucionarà el virus, però els científics estan atents als seus canvis per buscar una forma de combatre’l.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre el CORONAVIRUS.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ESPECIAL CORONAVIRUS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -