18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Empreses per la igualtat

Trobar feina i ser econòmicament independents és una de les claus perquè les víctimes de violència de gènere refacin la seva vida

Per Ariadna Carbonell

Més enllà del maltractament físic, les víctimes de la violència de gènere pateixen un maltractament psicològic que els fa perdre l’autoestima. El suport de familiars i professionals mèdics els permet recuperar forces, però les víctimes també necessiten ser econòmicament independents per refer la seva vida.

A tot el món, existeixen nombroses empreses i institucions que destinen una part del seu pressupost o de les seves vacants professionals per ajudar les víctimes a trobar una feina, obtenir uns ingressos i aconseguir una estabilitat que els permeti tirar endavant.

Institucions que recolzen a les dones

El Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) és una organització que finança projectes de desenvolupament en regions d’Amèrica Llatina i el Carib, on la pobresa afecta una part important de la població.

Entre altres projectes, el BID ha signat un conveni de col·laboració amb el Centre de Desenvolupament de la Dona de Xile per recolzar la inserció laboral de dones que han estat víctimes de violència masclista.

En col·laboració amb empreses locals, està desenvolupant microprojectes productius a la comunitat de Conchalí i també ha creat tallers per formar a dones i introduir-les al sector odontològic i la indústria minera.

A Àfrica, el Fòrum per a les Dones Educadores Africanes (FAWE) també treballa per promoure l’educació i la independència econòmica de nenes i dones. El seu objectiu és potenciar l’educació en zones afectades per conflictes de països com Uganda, Nigèria, Madagascar o Sierra Leone, perquè puguin tenir una vida més digna.

A Espanya, l’Institut de la Dona promou projectes i campanyes amb empreses que treballen per facilitar la inserció laboral de dones víctimes de la violència masclista. La feina no només els hi permet mantenir-se i ser independents, sinó que es converteix en un motiu per seguir lluitant dia a dia.

Empreses que donen una segona oportunitat

Les empreses estan cada vegada més compromeses amb l’empoderament de la dona, per això moltes companyies col·laboren en projectes i campanyes per recolzar a les dones que han estat víctimes de la violència masclista.

A Espanya, el Ministeri de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat ha creat una xarxa empresarial contra la violència de gènere, a través de la qual una trentena de companyies han prioritzat la igualtat de gènere en les seves polítiques laborals.

Empreses del sector hoteler com el Grup Adjara o NH Hotels desenvolupen programes de formació i ocupació per a dones afectades per la violència de gènere. També les empreses del sector alimentari, com Danone, formen part d’aquestes iniciatives.

El Fondo Ecosystem d’aquesta empresa ofereix oportunitats laborals a víctimes de violència de gènere i col·labora amb la Fundació Ana Bella en tallers d’empoderament i formació professional per ajudar-les a trobar feina.

També en col·laboració amb la Fundació Ana Bella, l’empresa Homuork, dedicada a l’aprenentatge online, ha desenvolupat un curs de formació per sensibilitzar a la societat i formar a persones a escoles, organitzacions i empreses perquè sàpiguen detectar casos de violència de gènere.

Una altra multinacional que recolza la inserció laboral de víctimes de violència de gènere és ISS Facility Services, una empresa de serveis i instal·lacions fundada fa més de 100 anys a Dinamarca. Va ser la primera del seu sector en comptar amb un pla d’ajuda a dones maltractades per incorporar-les com a empleades.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -