1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

Energia nuclear: solució o amenaça?

Arguments a favor i en contra d’una font d’energia molt polèmica

En l’actualitat, el 10% de l’energia que es produeix a tot el món es genera a centrals nuclears.

Per alguns és massa poc i creuen que l’energia nuclear podria ser la solució al canvi climàtic. Però altres, com els activistes de Greenpeace, adverteixen que les centrals nuclears poden ser molt perilloses.

L’energia nuclear s’aconsegueix mitjançant un procés de fissió nuclear. Es bombardegen els nuclis d’àtoms d’elements com l’urani o el plutoni, perquè es divideixin en dos nuclis més petits.

La fissió nuclear també es dona de manera natural en alguns àtoms. (PeterHermesFurian)

Durant aquest procés de divisió es genera energia, que serveix per escalfar aigua. El vapor que surt es fa passar per una turbina i el moviment generat es converteix en energia.

En contra: un risc massa alt

Al final del procés, hi ha una part de residus radioactius que han d’enterrar-se a dipòsits molt profunds. Aquest és un del inconvenients més grans.

El tractament d’aquestes deixalles és perillós. Si s’escapa una part del material tòxic, ja sigui durant el transport o a causa de fuites als dipòsits, pot afectar greument l’entorn natural i la població.

Els residus nuclears s’enterren a més de mil metres de profunditat. (iStock)

A més, existeix el risc que alguna falla inesperada a la central provoqui una explosió i que la radiació s’escapi cap a l’exterior, com va passar en el desastre de Txernòbil el 1986.

Desastres nuclears com el de Fukushima (Japó) demostren que els accidents també poden ser causats per fenòmens naturals com terratrèmols o tsunamis.

Després del desastre de Txernòbil, els boscos al voltant de la ciutat es van tornar vermellosos i van morir. (Tim Suess)

Els contraris a l’energia nuclear proposen que les grans inversions que requereixen les centrals s’inverteixin en programes d’energies renovables, com l’eòlica o la solar. 

A favor: una tecnologia consolidada 

Deixant de banda les deixalles radioactives, l’energia nuclear és de les més netes. En comparació de la crema de carbó o petroli, aquest tipus d’energia emet poc CO2 a l’atmosfera.

Els seus defensors també afirmen que els accidents són aïllats, i que la majoria van tenir lloc durant els anys 70 i 80 del segle passat. Segons la seva opinió, la tecnologia per aconseguir energia nuclear ja està molt consolidada.

Encara que l’energia nuclear no pot ser la solució definitiva (pels residus), molts volen que sigui un remei temporal per substituir les energies fòssils fins que les renovables s’implantin definitivament.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -