2 desembre 2022
spot_img
2 desembre 2022
spot_img

Energia renovable per aconseguir un món millor

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible volen canviar la forma en què produïm i consumim energia en el futur

Una de cada set persones viu sense electricitat. Això significa que no tenen accés al corrent per connectar-hi aparells elèctrics i utilitzar-los.

A tot el món hi ha més de 3.000 milions de persones que encara fan servir combustibles contaminants per cuinar o escalfar casa seva. Si poguessin accedir a una energia sostenible, millorarien la seva salut, la seva economia i la seva qualitat de vida.

Però tenir accés a l’electricitat també pot suposar un problema. Als països desenvolupats, la majoria d’electricitat es genera a partir de fonts d’energia no renovable, que són molt contaminants i tenen greus conseqüències per a la salut de persones, plantes i animals.

El petroli, per exemple, és una de les fonts d’energia més utilitzades, però les seves reserves són limitades i genera moltes emissions. El petroli, el carbó i el gas natural són els anomenats combustibles fòssils, unes fonts d’energia no renovable que són altament contaminants.

L’energia no renovable té conseqüències negatives per al medi ambient i és una de les principals causes del canvi climàtic.

https://www.instagram.com/p/BnRGyNzgpdW/

Aconseguir que tota la població del planeta tingui accés a energia i que a més a més sigui una energia no contaminant és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) acordats per l’ONU.

 

Alternatives netes

El procés per generar energia produeix el 60% dels gasos d’efecte hivernacle, per això és tan important trobar altres formes de produir energia que siguin més respectuoses amb el medi ambient.

Les energies no contaminants o netes utilitzen fonts d’energia il·limitades, que no s’acaben mai. Són energies com la solar, l’eòlica (del vent) o la hidràulica (de l’aigua).

Aquestes alternatives permeten que tothom pugui accedir a una energia que faci més fàcil el dia a dia, però sense perjudicar el medi ambient, ni en el present ni en el futur.

Una altra bona notícia és que tothom hi pot ajudar amb petites accions: desconnectant els aparells electrònics quan no els fem servir, movent-nos amb bicicleta o transport públic, per exemple.

També podem col·laborar amb associacions ecologistes i signar peticions perquè polítics i empresaris inverteixin en energia sostenible, seguint el model d’altres països.

 

Un canvi de mentalitat

Per canviar la nostra manera de pensar fa falta trencar alguns mites sobre les energies renovables.

Està molt estesa la creença que aquest tipus d’energia és més cara, però de fet no és així. A més de disminuir les emissions de CO2, les energies netes són més eficients i redueixen la factura de la llum.

Una altra de les opcions per reduir la contaminació produïda per l’energia és l’autoconsum: que les llars i empreses petites produeixin la seva pròpia electricitat a través d’energies renovables. Si hi hagués més edificis amb, per exemple, instal·lacions solars, es generarien enormes beneficis per al medi ambient i per a la ciutadania.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -