Entrevistes als veïns del barri sobre els diferents serveis públics que tenim al barri del Carmel
L’article tracta sobre opinions de la gent i centres experts sobre el tema, responen a preguntes què ens hem plantejat des d’un punt de vista neutral
Antonia Ruipérez Barragán, Lavinia Cañada Sánchez, Erik Rosas Fontellas i Amaia Ginés Pelayo
Centre educatiu: Escola Mirades
Aquests últims dies, el transport públic i els serveis socials del Carmel van generar moltes queixes per part dels veïns. Des que es va tancar el túnel per remodelacions, els busos van començar a anar molt més lents, i a més els serveis socials no ajuden a millorar la situació. Hem parlat amb algunes persones per veure quina és la seva opinió sobre aquests temes. El tancament del túnel ha generat una gran incomoditat entre les persones que fa servir el transport públic. Una de les queixes més habituals és la falta d’informació sobre les rutes i els horaris dels busos. Una dona ens ha comentat “Está hecho una mierda. no hay información e incluso tal vez antes iba mejor” La manca d’informació i la gestió ineficient dels horaris compliquen l’ús del transport. Una de les propostes de millora donades ha sigut “Los pondría más seguido o ver cómo se circula por el centro. Por la mañana funciona bien, pero luego ya no”. També hi ha a qui les molesta els canvis a les línies de bus. Una noia ens va dir que “está afectando muchísimo, por ejemplo en el retraso y la fluidez de los buses.” Amb tot el problema dels talls als carrers, el tràfic s’ha fet encara més insuportable, i hi ha que gent opina que haurien d’haver aprofitat les vacances per fer els canvis, quan hi ha menys trànsit.
Els serveis socials també son objectiu de les crítiques. Un home ens va explicar que per poder fer qualsevol tipus de gestió, com recollir documents o una altra cosa “te exigen cita previa y por más que llamas, no te cogen el teléfono.” A més, diu que les persones que treballen allà “siempre son bordes i no te tratan de manera amable, un fastidio.” Això genera que molta gent perdi la paciència amb aquests serveis. Però encara que hi hagi moltes crítiques, hi ha persones que ha tingut una bona experiència amb els treballadors. Un noi ens va comentar que encara d’haver d’esperar a vegades “el trato que he tenido ha sido agradable y bueno.”
Hem tingut l’oportunitat de parlar amb una persona que fa servir amb freqüència els serveis del Punt Verd que es troba a la rambla del Carmel. Aquest lloc és el punt on pots anar si tens roba, electrònics o altres coses (electrodomèstics, piles i bateries) que no pots llençar a qualsevol contenidor d’escombraries. La dona amb la qual vam parlar ha dit que “Un servicio muy bueno el qual suelo dejar objetos muy seguido”. També fa referència al fet que el personal que treballa allí sempre és molt amable i que pots trobar llibres a disposició si vols emportar-te una casa.
Aquesta situació ha fet que molts veïns estiguin molt enfadats i frustrats, perquè senten que no els escolten ni els ajuden com cal. Per exemple, moltes persones que agafen el transport públic expliquen que els retards els dificulten molt les seves tasques diàries. A més, hi ha qui es queixa de la brutícia als busos, cosa que encara fa més difícil utilitzar el servei. Pel que fa als serveis socials, també hi ha qui opina que tot el procés per fer gestions és massa complicat i lent. Tot això fa que molta gent perdi la paciència. Tot i així, alguns creuen que les coses poden millorar s’organitzen millor els serveis i posen més recursos per a les persones que treballen allà. A vegades sembla que l’ajuntament hauria de millorar els serveis i escoltar més el que diuen els usuaris.
Resumidament, podríem dir que el transport públic i els diferents tipus de serveis socials últimament estan passant per moments no ideals. La gent està molt frustrada i nerviosa pels retards, la falta d’informació i el tracte dels treballadors. Clarament, caldria fer alguns canvis per millorar tot això. Però també creiem que és important escoltar les opinions de la gent que usualment fa servir els serveis públics per saber què és el que realment és necessari per la seva comoditat i necessitat.
Article redactat per estudiants d’ESO i redactors del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.