14 setembre 2024
spot_img
14 setembre 2024

Espanya prohibeix els circs amb animals salvatges

A partir d'ara, els espectacles de circ no podran utilitzar aquests animals en captivitat, d'acord amb la llei de benestar animal

Els animals salvatges no tornaran a trepitjar un circ a Espanya. Aquests espectacles ja no podran utilitzar elefants, lleons, óssos, ni cap altra espècie silvestre. És la nova prohibició que afectarà tota Espanya després de l'aprovació de la Llei de protecció dels drets i el benestar dels animals.

Els animals salvatges o silvestres viuen i es desenvolupen en un hàbitat natural sense la intervenció directa dels éssers humans, és a dir, es caracteritzen per no ser domesticats. No obstant això, aquests seguien sent utilitzats en alguns espectacles circenses com a forma d’entreteniment al voltant d'Espanya. Fins ara.

La nova llei de benestar animal té com a objectiu, entre d'altres, acabar amb el maltractament cap a aquests éssers vius en captivitat. La norma, que va entrar en vigor el 29 de setembre passat, va donar un termini de sis mesos als circs perquè aquests fessin efectiva la prohibició i alliberessin els seus animals salvatges.

Ara que el termini ha complert, la norma s'estén a tota Espanya, però la majoria de comunitats autònomes ja prohibia aquests espectacles amb animals. Catalunya va ser la primera en 2015. Después se sumaron las Illes Balears, Murcia, Galicia, Euskadi, La Rioja, Navarra, Asturias, Castilla-La Mancha, País Valencià, Extremadura y Aragón.

Circs i animals

El circ milers d'anys d'antiguitat. Les civilitzacions grega i romana ja assistien a aquest tipus d'espectacles, on es realitzaven tota mena d’acrobàcies, malabarismes i equilibris amb l'objectiu d’entretenir el públic i fer-los passar una bona estona. A dia d'avui, també hi podem trobar mags, pallassos, llaminadures i trapezistes.

No va ser fins al segle XIX quan l’ús d'animals es va estendre, especialment a Europa i Estats Units. Perfils com el de domador de lleons van començar a popularitzar-se i aviat als circs es va poder veure altres animals salvatges com a tigres, lleopards, camells, elefants, girafes, óssos marrons i ximpanzés, entre d'altres.

Per ser utilitzats en circs, aquests animals pateixen el confinament en gàbies o recintes petits i l'exposició constant a les llums i el soroll. A més, són transportats freqüentment de ciutat a ciutat i ensinistrats pels humans, sovint utilitzant mètodes coercitius.

Tot això pot causar-los estrès, ansietat i patiment. Per això, nombroses ONGs de defensa dels drets dels animals fa anys que reclamen que aquests espectacles deixin d'utilitzar éssers vius i prioritzin el seu benestar i llibertat fora del món de l’entreteniment.

Llei de benestar animal

La Llei de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals (més coneguda com llei de benestar animal) va entrar en vigor el setembre de 2023. Aquesta nova regulació adopta normes més estrictes per garantir els drets dels animals i el seu benestar, protegint-los contra el maltractament, l’abandonament i el sacrifici.

La llei inclou una gran varietat de mesures que afecten els animals domèstics, és a dir, les mascotes que podem tenir a casa com els gossos o els gats. Però també als animals d'espècies silvestres que estan sota la cura humana.

Entre moltes altres restriccions, la llei prohibeix l'ús de broquetes o collarets que pengen i aparells elèctrics que causin danys. També queda prohibit portar animals lligats a vehicles de motor en marxa i, com comptem a la notícia, els circs amb animals.
Cometre alguna d'aquestes infraccions pot comportar multes de milers d'euros. Tot i els avenços, la llei no ha estat exempta de comentaris per part de col·lectius animalistes per excloure la tauromàquiai la cacera de les prohibicions.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -