Els Especials Informatius de Junior Report són una eina educativa per tractar temes d’actualitat global, amb articles i una situació d’aprenentatge per fomentar el pensament crític i mobilitzar l’aprenentatge a l’aula.
Papa Francesc
Característiques:
-
Continguts:
- Informació actualitzada i contextualitzada i una situació d'aprenentatge per treballar el tema a l’aula.
- Durada: 1 hora
- Cursos: 1r cicle ESO, 2n cicle ESO, Batxillerat
Articles
- Mor el papa Francesc
L’Església catòlica es prepara per al conclave, la reunió secreta en què els cardenals es reuneixen al Vaticà per triar el nou papa - Qui és el papa Francesc?
T’expliquem quines són les funcions del papa i quina importància té la seva figura a l’Església catòlica - Qui serà el pròxim papa?
Després de la mort del papa Francesc se celebra el conclave, on els cardenals del Vaticà escullen el nou pontífex en una votació secreta - Què és un conclave?
Consulta l’origen, les característiques i la celebració d’aquesta trobada que es porta a terme per a escollir el cap de l’Església catòlica - Pel·lícules i sèries sobre el papa
Us recomanem una llista d’obres audiovisuals per conèixer millor la repercussió d’aquesta figura tan important - Museus Vaticans: els tresors dels papes
Milers de quadres, estàtues antigues, objectes i tresors de totes les civilitzacions es guarden a les galeries del Vaticà
Situació d’aprenentatge
Llegeix més: Papa FrancescAquesta situació d’aprenentatge té com a objectiu reflexionar sobre la figura del papa, una persona clau no només dins de la religió catòlica, sinó també en l’àmbit polític i social. Té una durada d’1 hora i és adaptable a tots els nivells educatius.
Presentem els objectius d’aprenentatge i les expectatives (3′)
- Conèixer les funcions del papa i la seva rellevància a escala global.
- Analitzar el llegat del papa Francesc I.
- Identificar els possibles successors i els criteris que influeixen en la seva elecció.
- Fomentar el pensament crític sobre el paper que té l’Església catòlica al món.
Introduïm el tema, formem grups i llegim (10′)
- Introduïm el tema. Expliquem breument els darrers esdeveniments d’actualitat: la mort del papa Francesc i l’elecció del nou pontífex.
- Formem grups de 3-4 alumnes. Assignem a cada grup un dels articles de l’especial.
- Lectura individual. Dediquem uns minuts a llegir l’article assignat i prenem notes sobre les idees i els conceptes més importants.
I si nosaltres triéssim el pròxim papa? (40′)
Ens informem sobre els candidats (10′)
- Un cop llegits els articles, ens organitzem en grups. El docent assignarà a cada grup un cardenal candidat a convertir-se en nou papa.
- Busquem informació sobre el cardenal assignat: de quin país ve, quina experiència té, quina ideologia defensa, quines propostes ha plantejat…
Preparem la nostra defensa (20′)
- Compartim la informació que hem trobat amb la resta del grup i ens posem d’acord en allò que volem destacar del candidat al papa.
- Redactem una breu defensa del candidat (2-3 minuts d’exposició oral). Pot tenir aquesta estructura: presentació del cardenal, els seus mèrits i les raons per les quals seria un bon papa.
- Fem un assaig ràpid per a l’exposició oral. Decidim qui parlarà a cada part.
Exposició i reflexió conjunta (10’)
- Cada grup presenta la seva defensa del cardenal elegit davant de la resta de la classe.
- Després reflexionem sobre els aprenentatges d’aquesta activitat:
- Què hem après sobre la figura del papa?
- Què ens va sorprendre dels candidats?
- Com influeix el papa al món actual?
Tancament (2′)
Finalitzem la sessió destacant la importància que té posar-nos a la pell d’altres punts de vista, desenvolupar el pensament crític i practicar l’exposició i l’argumentació d’idees.
Unitats Didàctiques relacionades
Palau Robert
Palau Robert