16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Esport d’elit i estudis universitaris, una combinació habitual

L’INEFC facilita que els esportistes d’elit puguin estudiar als seus centres amb el programa Esport-Estudis

Cada vegada és més habitual que esportistes que competeixen en l’elit compaginin la carrera esportiva amb la formació acadèmica superior. De fet, segons les dades oficials a Catalunya, la proporció de persones amb estudis universitaris és superior entre el grup d’esportistes d’elit que entre la població general.

“Avui en dia és bastant habitual veure esportistes d’elit que cursen estudis universitaris”, afirma Pau Mateu, doctor per l’INEFC i investigador del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE).

Per a Mateu, els motius que porten a aquests esportistes a apostar per la formació superior són idèntics als de la resta de la població: “Amb l’excepció del futbol i del bàsquet, la gran majoria d’esports d’elit no permeten tenir unes perspectives econòmiques a llarg termini. Això provoca que molts esportistes vulguin formar-se com faria qualsevol altra persona per tal de tenir una estratègia per trobar una millor feina quan arribi el moment, que en el seu cas es produeix després de la seva retirada”.

La gran majoria d’experts i investigadors asseguren que compaginar la pràctica de l’esport d’elit i els estudis és beneficiós i millora el rendiment de la persona en els dos camps. Malgrat això, també existeixen alguns estudiosos que difereixen d’aquesta conclusió majoritària i mantenen que combinar dues carreres a la vegada és contraproduent.

 

Ciències de l’activitat física i l’esport, una sortida laboral

En el cas dels estudis en Ciència de l’Activitat Física i l’Esport, el debat és encara més interessant, ja que els esportistes estudien sobre allò que posen en pràctica en els seus entrenaments i competicions. Per aquest motiu és una carrera molt atractiva per als atletes que aposten per la formació universitària.

Per a Pau Mateu, no es pot afirmar que les dues variables estiguin relacionades: “Que li facilitis els estudis a un esportista no farà que guanyi més medalles”. En aquest sentit, l’investigador del GISEAFE assenyala que no es pot tenir una “visió utilitarista” del fet que un esportista estudiï.

“La qüestió que li facilitem poder estudiar als esportistes d’elit és un assumpte gairebé més relacionat amb un deute moral, ja que al final aquestes persones representen el seu país en les competències internacionals i li donen prestigi amb les seves victòries”, afegeix Mateu.

 

Programa Esport-Estudis de l’INEFC

Per facilitar que els esportistes d’elit puguin estudiar en el centre, l’INEFC té l’anomenat programa Esport-Estudis. Aquesta iniciativa atorga a aquest grup de població una major flexibilitat dins de l’INEFC, de manera que tenen facilitats per modificar dates d’exàmens o entregues d’activitats lectives per motius justificats relacionats amb la seva carrera esportiva.

A més, per llei, l’INEFC reserva el 5% de les seves places del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) als esportistes d’elit. A la resta d’universitats catalanes aquestes places reservades es redueixen fins al 3%.

Informació elaborada en col·laboració amb l’INEFC

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -