4 octubre 2023
spot_img
4 octubre 2023

Els esports més curiosos de l’hivern

Els Jocs de PyeongChang inclouen atletes que es tiren en trineu i esportistes que escombren el gel

Als Jocs Olímpics d’Hivern de PyeongChang, els atletes competiran en 15 proves diferents, com l’esquí, l’hoquei o el patinatge sobre gel.

No obstant això, existeixen altres esports olímpics d’hivern no tan coneguts al nostre país, com el curling o el bobsleigh, que poden fer augmentar l’adrenalina de qualsevol espectador.

Carreres de trineus

El trineu pot semblar un joc de nens, però no és cap broma pels esportistes olímpics que durant les proves arriben a velocitats de fins a 150 km/h sobre una planxa i sense frens.

Als Jocs d’Hivern existeixen diversos esports amb trineu, en els que es baixa a gran velocitat per un llarg tobogan molt estret, amb corbes i parets inclinades.

Aquests esports s’han professionalitzat i els atletes entrenen dur per competir. A causa de la gran velocitat i la poca protecció dels esportistes, aquestes són proves perilloses: si el trineu bolca o surt en una corba, els participants poden resultar ferits de gravetat.

La majoria de proves amb trineu tenen el seu origen en les competicions que es feien als Alps suïssos des de fa segles. (Nationaal Archief)

El bobsleigh o bobsled té tres modalitats: individual, en parelles o per equips de quatre persones. El trineu que s’utilitza per aquesta prova és una espècie de càpsula en la que hi cap tot l’equip.

Quan se sent el tret de sortida, els membres de l’equip han d’empènyer el trineu durant 50 metres per agafar velocitat, abans de ficar-se dins d’un salt i començar el descens.

https://youtu.be/XWpYA0-2PT8

El luge és una prova que es fa amb un trineu molt més simple, gairebé com una planxa. L’esportista es tomba d’esquena damunt del trineu i, en la modalitat de parelles, la segona persona es tomba sobre la primera.

Existeix una tercera prova olímpica amb trineu: skeleton o trineu simple. S’assembla al luge, però l’esportista es tomba de cap per avall i amb el cap al davant. Aquesta prova comença amb una petita carrera de l’atleta per agafar impuls.

Un esport amb roques i escombres

Una de les proves més seguides a les Olimpíades d’Hivern és el curling , un esport no massa conegut a Espanya però molt popular als països escandinaus, Canadà o el Regne Unit.

Al curling s’enfronten dos equips de dues o quatre persones. En una pista de gel allargada, es dibuixa una diana en un extrem. Per torns, els equips fan lliscar una pedra de granit sobre el gel fins a arribar a la diana.

Per començar, un dels jugadors dóna una empenta a la pedra. La resta de l’equip intenta millorar la trajectòria o augmentar la seva velocitat “escombrant” el gel amb una espècie d’escombra, però sense tocar la pedra.

Quan la pedra d’un equip arriba a la diana, pot copejar altres pedres que ja estiguin al centre, com si fossin les boles d’una taula de billar.

En total, cada equip té vuit pedres: com més prop del centre de la diana estiguin al final del joc, més punts per l’equip.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -