17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Estratègia mundial per frenar el virus

El coronavirus va sorgir a la ciutat xinesa de Wuhan a finals del 2019 i ja s’ha propagat a diversos països

El món està en alerta pel coronavirus SARS-CoV-2, un virus que va aparèixer a la ciutat xinesa de Wuhan a finals del 2019 i que avui dia ha contagiat més de 120.000 persones arreu del món, segons un mapa de seguiment elaborat per la Universitat Johns Hopkins.

El coronavirus és un tipus de virus que afecta els pulmons i produeix els efectes d’un refredat comú (febre, tos, mal de cap), però en alguns casos pot desenvolupar símptomes més greus. La malaltia provocada per aquest coronavirus és coneguda com Covid-19.

Les autoritats xineses han confirmat que el focus del virus va ser el mercat de peix i mariscos de Wuhan, on també es venen animals salvatges de manera il·legal.

La Xina treballa amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per estudiar el virus i com es transmet, amb l’objectiu de trobar una vacuna per prevenir-ne el contagi. L’OMS ha declarat l’epidèmia de Covid-19 com una emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII).

La Xina, el país més afectat, ha establert diverses regions i ciutats en quarentena: això vol dir que els seus habitants no poden abandonar la zona. En aquest país hi ha més de 80.000 persones contagiades i més de 3.000 víctimes mortals.

A Wuhan s’ha tancat l’aeroport i els accessos per carretera. Les classes s’han suspès, molts negocis han tancat i en alguns supermercats comencen a escassejar els aliments. Les autoritats recomanen a la gent quedar-se a casa.

El segon país més afectat és Itàlia, amb més de 10.000 casos de contagi. El govern ha decretat mesures de confinament a tot el país: 60 milions de persones que s’han de quedar a casa si no és estrictament necessari per anar a treballar, comprar aliments o ajudar familiars dependents.

Governs de tot el món han activat els protocols de detecció i aïllament per frenar l’avenç de l’epidèmia Covid-19.

 

 

Els efectes a més a més de la salut

Les mesures per evitar la propagació del virus han tingut efectes molt diversos en l’àmbit polític, econòmic i fins i tot social. 

Al principi, alguns països van prohibir l’entrada de persones que haguessin estat a la Xina. Ara, però, la majoria de casos de contagi es produeixen dins el mateix país.

Per això cada vegada són més importants les mesures de contenció: s’han tancat escoles, universitats i edificis públics, s’han cancel·lat esdeveniments esportius i congressos internacionals com el Mobile World Congress.

Les restriccions en transport aeri poden afectar la producció d’algunes empreses, que deixaran de rebre subministraments de la Xina. Igualment, moltes empreses estrangeres han cancel·lat l’activitat de les seves plantes a la Xina.

L’aïllament de treballadors i el tancament de comerços i empreses té conseqüències sobre l’economia. Els efectes es veuen sobretot a la borsa i els mercats, que aquests dies van a la baixa.

 

La Xina intenta controlar l’epidèmia

L’esclat del coronavirus va coincidir amb l’Any Nou Xinès (25 de gener) que cada any mobilitza milions de persones arreu del món, ja que molts emigrants xinesos aprofiten per tornar a la Xina i visitar la família en aquestes dates.

Per això s’han detectat casos de coronavirus a totes les províncies xineses i una dotzena de ciutats estan aïllades en quarantena.

Davant de la ràpida propagació del virus s’ha construït un hospital en 10 dies per acollir les persones afectades a Wuhan. El nou centre mèdic està fet amb materials prefabricats i té capacitat per a 1.000 llits.

A tota la Xina hi ha més de 80.000 afectats pel virus, segons fonts oficials. Però es creu que les xifres podrien ser molt més elevades perquè el govern xinès exerceix un control estricte de tot el que es publica, fet que dificulta l’accés a la informació real sobre la situació.

Les autoritats xineses controlen el contingut que es comparteix per internet i bloquegen les webs estrangeres per impedir que els ciutadans tinguin una altra informació que no sigui l’oficial.

L’objectiu d’aquesta censura informativa és evitar que el pànic s’estengui i mantenir la imatge de la Xina com a potència mundial.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

 

 

 

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -