Les negociacions avancen i el Regne Unit podria abandonar la Unió Europea el març del 2019
Després de mesos de negociacions, sembla que els representants de la Unió Europea i el govern del Regne Unit han arribat a un acord sobre el Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.
El 23 de juny del 2016 el govern britànic va celebrar un referèndum per decidir si el Regne Unit havia de deixar de ser un país membre de la Unió Europea: l’anomenat Brexit (un joc de paraules amb els termes british i exit).
Van votar més de 33 milions de persones i el resultat va ser molt ajustat: van guanyar els partidaris del Brexit amb el 51,9% dels vots, davant del 48,1% de votants que preferien quedar-se dins de la UE.
RESULTADOS del referéndum:
Fuera d UE-> 17.410.742 votos (51,9%) #Brexit
Dentro d UE->16.141.241 (48,1%) #EUref pic.twitter.com/6h8SRvgzz9— Juan Antonio Tirado (@jatirado) June 24, 2016
Les grans ciutats i les generacions més joves van votar a favor de quedar-se a Europa, mentre que el Brexit va tenir més suport entre les persones grans i les regions rurals. A més a més, les quatre regions del Regne Unit també van quedar dividides.
La importància de la ‘Declaració Política’
Després de la victòria del Brexit, els representants de les dues parts han passat dos anys negociant les condicions de la separació, ja que hi havia moltes qüestions per resoldre i molt en joc.
Els britànics necessitaran el passaport per viatjar per Europa? Les empreses britàniques hauran de pagar més impostos per ser estrangeres? Com recuperarà Europa la inversió feta al Regne Unit? Quines condicions tindran els ciutadans europeus que hi viuen i hi treballen?
Els resultats d’aquestes negociacions s’han aplegat a la Declaració Política, un document de 585 pàgines que recull les principals decisions en àmbits com les relacions polítiques o el comerç entre Europa i les Illes Britàniques.
El texto ha sido compartido con los otros 27 gobiernos de la Unión Europea este mismo jueves https://t.co/iiidMXyS6u
— La Vanguardia (@LaVanguardia) November 22, 2018
Arribar a un acord no ha estat gens fàcil, ja que cap de les dues parts hi volia perdre.
La primera ministra britànica, Theresa May, ha hagut de cedir en qüestions com la compensació econòmica que el Regne Unit pagarà a la Unió Europea (uns 50.000 milions d’euros). Per això ha estat criticada per membres del seu propi partit, que han acabat abandonant els seus càrrecs al govern.
D’altra banda, la Declaració Política no inclou cap decisió sobre qüestions controvertides com l’estatus de Gibraltar (quedarà fora de la Unió Europea malgrat estar dins d’Espanya, que és un país membre?) o l’accés del Regne Unit al mercat europeu (malgrat que ja no és un país membre).
Els 27 membres de la UE han votat a favor d’aquesta declaració, així com Theresa May, però ara falta que l’acord sigui aprovat al Parlament Europeu i a les cambres del Parlament britànic. Allà podrien sorgir noves dificultats.
Brexit: de 2016 a 2022
Es preveu que el procés de desconnexió comenci a finals de març del 2019, gairebé tres anys després de celebrar-se el referèndum del Brexit.
Llavors començarà un període de transició perquè totes les institucions, empreses i ciutadans directament implicats (europeus que viuen al Regne Unit o britànics que treballen per a institucions europees, per exemple) actuïn segons les noves normes.
Al principi, el procés de sortida havia de concloure el 31 de desembre del 2020, però els negociadors asseguren que es podria allargar fins al 2022.
🇪🇺 #UE El negociador para el #Brexit Michel Barnier, no descarta que se pueda extender la transición hasta finales del 2022 pic.twitter.com/a0iBt0rBJS
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) November 18, 2018
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English