La Unió Europea ha identificat més de 2.500 notícies falses a internet procedents de mitjans russos
Quan es parla de fake news, molts ulls miren cap a Rússia. El país presidit per Vladímir Putin se l’ha acusat moltes vegades d’estar darrere de la invenció de notícies falses que creen una mala imatge d’Europa.
Els portaveus de la Unió Europea (UE) asseguren que alguns mitjans russos es dediquen a manipular els fets per presentar una realitat diferent i afavorir els seus interessos. D’aquesta manera, el Govern rus aconsegueix exercir més poder d’influència en el seu entorn.
La guerra de la desinformació
Davant d’això, la UE va decidir respondre i crear un equip d’experts en comunicació que es dedica exclusivament a analitzar, confirmar i desmentir les informacions falses d’origen rus.
El grup es diu East StratCom Task Force i és la principal arma europea per combatre en la guerra de la desinformació. Fins ara ha documentat més de 2.500 notícies falses a favor del Govern rus i en contra de les institucions europees.
Un parell d’exemples són dues notícies falses que van circular per internet i xarxes socials: titulars com Els alemanys fugen del seu país per por als refugiats o Merkel es va fer una selfie amb un terrorista de Brussel·les eren falsos.
La veritat d’Ucraïna
Un altre dels exemples més clars de la guerra de la desinformació entre la Unió Europea i Rússia és el d’Ucraïna.
El 2014 els mitjans russos van fer una gran campanya informativa contra el Govern ucraïnès, acusant-lo de “feixista” i assegurant que els habitants d’Ucraïna estaven en perill. Rússia ho va fer servir com a excusa per iniciar un conflicte armat a Crimea i l’est d’Ucraïna.
A Ucraïna també existeix des de 2014 una pàgina per desmentir informacions falses creada per professors, editors i periodistes.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English