26 abril 2024
spot_img
26 abril 2024

Experiments a l’espai

L’Estació Espacial Internacional és un laboratori gegant on es realitzen experiments en gravetat zero

Des de l’inici dels temps, l’ésser humà ha observat el cel preguntant-se què hi devia haver més enllà. En l’actualitat, disposem dels recursos necessaris per viatjar a l’espai i estem desenvolupant la tecnologia necessària per poder establir-nos en altres planetes.

L’Estació Espacial Internacional (ISS, per les sigles en anglès) és un projecte que aplega diferents països amb un objectiu comú: estudiar l’espai i les condicions de vida sense gravetat per imaginar com podríem viure fora del nostre planeta i desenvolupar la tecnologia que ens permeti fer-ho.

Durant gairebé 20 anys, desenes d’astronautes han dut a terme experiments per comprovar els efectes de la gravetat sobre el cos humà, sobre les plantes i els animals, i també sobre les màquines i els aparells electrònics.

D’aquesta manera, d’aquí un temps estarem preparats per viure a l’espai i fer llargs viatges fins a nous mons.

Un any a l’espai

L’astronauta nord-americà Scott Kelly i l’astronauta rus Mikhaïl Kornienko van participar en un projecte de dotze mesos a la ISS. Van abandonar la Terra en una nau Soyuz el 27 de març del 2015 i hi van tornar el 2 de març del 2016. En total, van estar 340 dies vivint a l’espai.

L’objectiu de la Missió One Year era comprovar els efectes de la falta de la gravetat sobre el cos humà, de cara a planejar futurs viatges espacials i, d’aquí a uns anys, arribar a Mart.

Després d’un any vivint en la ingravitació, els cossos dels astronautes es van afeblir moltíssim. En el seu llibre Resistència, Kelly explica que se sentia molt feixuc, els músculs i les articulacions li feien mal i li costava tornar a moure’s sota el pes de la gravetat.

Kelly tenia un germà bessó a la Terra, la qual cosa va permetre comparar els efectes de viure un any amb i sense gravetat a pràcticament el mateix cos.

https://www.instagram.com/p/BFmFus2gXpS/?utm_source=ig_embed

Plantes i materials en òrbita

Des de l’entrada en funcionament de la ISS, s’han dut a terme centenars d’experiments per veure com podem adaptar la nostra forma de vida a l’espai.

Un dels experiments més importants consistia a conrear diferents vegetals dins de l’estació espacial. Les mostres es congelen i s’envien a la Terra per analitzar-les: si aquestes plantes continuen conservant els mateixos nutrients, poden ser una bona alternativa per alimentar els astronautes en els viatges de llarga durada.

Els astronautes també estan provant la resistència de diferents materials a l’espai exterior, per analitzar si es podrien fer servir en la fabricació de futures naus i estacions. Utilitzant el braç robòtic de la ISS es col·loquen els recipients, que contenen diferents materials, i s’exposen al buit.

Els investigadors espacials han fet diversos descobriments en gravetat zero. Per exemple, que els elements cristal·litzen de forma diferent quan no hi ha gravetat i això implica que puguin tenir propietats diferents.

A nivell pràctic, això permetria combinar elements que a la Terra no poden barrejar-se i crear nous productes que siguin més resistents, més flexibles o menys contaminants.

També és important conèixer com es comporten els elements bàsics per a la nostra supervivència, com l’aigua… i tot el que s’hi pot fer.

Finalment, la situació de l’Estació Espacial Internacional ofereix un punt d’observació privilegiat del nostre planeta i la seva atmosfera. Això pot ajudar a planificar estratègies per combatre els efectes del canvi climàtic.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -