28 març 2024
spot_img
28 març 2024

Fi de l’emergència pública global per la covid

La reducció de casos greus i de morts a nivell mundial per coronavirus han portat l'organització a decretar el final de l'emergència

 L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat que l'emergència internacional per la pandèmia de la covid-19 s’ha acabat. L'anunci es produeix més de tres anys després que l'organització declarés la malaltia del coronavirus com a "emergència sanitària global", el nivell d'alerta més alt de l'OMS.

 La decisió ha estat anunciada pel director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, després que el comitè d'emergència de l'organisme es reunís la setmana passada per analitzar l'actual situació de la pandèmia. El comitè va dictaminar que els casos greus i morts a nivell global per la covid-19 han disminuït considerablement, entre altres raons, per la immunitat aconseguida gràcies a les vacunes.

El final de l'emergència pública global representa el final simbòlic d'una pandèmia que ha estat devastadora des del punt de vista sanitari: en més de tres anys, la malaltia del SARS-CoV-2 ha contagiat almenys 765 milions de persones i ha causat la mort d'uns 20 milions a tot el món.

 La pandèmia també va provocar una greu crisi econòmica. Els primers confinaments i les restriccions de mobilitat van afectar directament l'economia, que en gran part es va quedar paralitzada. Segons el Banc Mundial, la pobresa mundial i les desigualtats van augmentar considerablement en aquests primers moments de l'emergència sanitària.

 A més, aquesta situació va ser especialment complicada per als col·lectius més vulnerables. Segons l'Informe 2020/21 d'Amnistia Internacional sobre la situació dels drets humans al món, la pandèmia va afectar especialment a les dones, a les minories ètniques i a la gent gran. 

El paper de les vacunes

Dictaminar el final de l'emergència pública global per la Covid-19 no hauria estat possible sense l’ajuda de les vacunes. Les vacunes van canviar completament l'evolució de la pandèmia: van reduir la capacitat de contagi de la Covid-19 i, com a conseqüència, el nombre de casos infectats va caure a tot el món. 

A mitjans de març, el recompte mundial de dosis administrades superava els 13.300 milions d'injeccions administrades, segons les últimes dades de l'OMS. En total, més de 5.500 milions de persones (el 71,3% de la població mundial) ja estan vacunades amb almenys una dosi. 

Tot i el gran nombre de vacunes administrades, les diferències entre les diferents regions del món segueixen sent una problemàtica. Mentre que a Europa la població immunizada ascendeix al 70%, a l'Àfrica només el 35% de persones han rebut almenys una dosi.

Quan una persona rep una vacuna contra una malaltia, queda protegida. Aquesta protecció ajuda a aconseguir la immunitat col·lectiva o de ramat, un fenomen que es produeix quan gran part d'una comunitat es fa immune a una malaltia, frenant la seva propagació. Per això és important que la major part de la població mundial tingui possibilitat d'accedir a les vacunes. 

A dia d'avui moltes persones segueixen qüestionant l'ús de les vacunes contra la covid-19 i alguns s'han negat a vacunar-se. El col·lectiu antivacunes defensa diversos arguments per no rebre la dosi, com els possibles efectes secundaris. No obstant això, les dades han demostrat l'efectivitat de les vacunes per frenar la transmissió del virus.

Final de l'emergència, però la covid continua

Encara que l'agència de l'ONU per a la salut ha anunciat que el SARS-CoV-2 ja no és una emergència pública internacional, això no significa que la covid-19 hagi deixat de ser una amenaça. En el seu discurs, el director general de l'OMS ha recordat que el coronavirus segueix sent una malaltia que està present en la societat.

És cert que els casos afectats i les defuncions s'han reduït: a la darrera setmana d'abril, l'OMS va confirmar 630.000 positius al món i 3.500 morts, dades molt inferiors a les de gener, quan es van arribar a 1,3 milions d'infectats i 14.000 morts.

No obstant això, el virus segueix present i milers de persones segueixen lluitant avui en dia contra la malaltia. L'OMS ha confirmat que el coronavirus té potencial de mutar a variants més perilloses i alerta que almenys un 30% de la població mundial encara no ha rebut cap vacuna, especialment en països en vies de desenvolupament.

L'organisme internacional recomana als països del món que no poden baixar la guàrdia ni acabar amb els sistemes que han construït per controlar el virus. D'aquesta manera, els països hauran de seguir donant suport a la recerca per millorar les vacunes i notificar a l'OMS les dades sobre contagis.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -