Conflictes / Història / Notícia no classificada

El final de la Gran Guerra

Al nord de França, a Brieulles-sur-Meuse, hi ha un cementiri amb les tombes dels soldats alemanys que van morir al Front Occidental. (Julien Warnand / EFE)

Es compleixen 100 anys de la signatura de l’Armistici que va posar fi a la Primera Guerra Mundial

La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va ser el primer gran conflicte bèl·lic que va implicar potències de tot el món.

Els combats van tenir lloc sobretot a Europa, però van participar-hi països dels cinc continents com els Estats Units, Austràlia, el Brasil i la Xina.

A Europa, Itàlia, Alemanya i l’Imperi Austrohongarès (Àustria i Hongria formaven un sol país) formaven la Triple Aliança des de 1882, també conegudes com les Potències Centrals; mentre que França, el Regne Unit i Rússia es van unir per crear la Triple Entesa el 1907.

Aquests països estaven enfrontats per una sèrie de territoris que es disputaven des de feia molts anys.

Europa es va dividir en dos bàndols durant la Gran Guerra. (Wikipedia)

A mesura que la guerra s’allargava, cada vegada més països es van involucrar en el conflicte. El 1915, un submarí alemany va enfonsar l’RMS Lusitania, un transatlàntic britànic que cobria la ruta entre el Regne Unit i els Estats Units. Hi van morir més de 1.000 passatgers, entre els quals hi havia més de 100 nord-americans.

Aquest atac va provocar que els Estats Units entressin en guerra, aliats amb els països de la Triple Entesa. La participació dels nord-americans va acabar decantant la guerra.

Les causes de la guerra

 

L’incident que va desencadenar la Primera Guerra Mundial va ser l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran d’Àustria, hereu de l’Imperi Austrohongarès, el 28 de juny de 1914.

Francesc Ferran va ser assassinat per un nacionalista serbi: per aquest motiu, Àustria-Hongria va reclamar responsabilitats a Sèrbia i li va declarar la guerra. Però llavors, Rússia va sortir en defensa de Sèrbia i, com a resposta, Alemanya (aliada de l’Imperi Austrohongarès) va declarar la guerra a Rússia i a França.

Per què els altres països van començar a ficar-se en el conflicte entre Sèrbia i Àustria-Hongria? Més enllà de la fi d’una dinastia, el que estava en joc era el poder polític a Europa.

Els països veien aquest conflicte com una oportunitat per justificar la guerra, una excusa per conquerir altres països de forma legítima. Estaven en joc els grans imperis europeus de l’època, que abastaven territoris que ara ocupen diversos països.

https://twitter.com/VENTURAeduca/status/940566337168003073

El final de la guerra va suposar el final d’aquests imperis, així com el naixement de nous països com Estònia, Letònia, Lituània, Polònia o Finlàndia.

Una guerra amb milions de baixes

 

Els països creien que la guerra duraria poc temps, setmanes o potser mesos, com havia passat amb totes les guerres fins aleshores.

No comptaven amb l’aparició de nou armament: metralladores, canons automàtics, tancs, submarins, avions de combat… Això va provocar que els dos bàndols resistissin més temps. Ningú no es volia rendir, però el cost en vides humanes va ser altíssim.

No hi ha registres oficials, però es calcula que van morir al voltant de 9 milions de soldats i més de 7 milions de civils. El nombre de víctimes va ser molt més gran que en guerres anteriors, en part pels avenços tecnològics de la guerra.

https://twitter.com/Milhaud/status/646224960839618560

Els efectes i les conseqüències de la Primera Guerra Mundial van ser tan grans que durant molt de temps se la va considerar “La Gran Guerra”.

Va ser una catàstrofe que va fer malbé l’economia de molts països i el futur de diverses generacions. Per desgràcia, trenta anys més tard, els governs van ser incapaços d’impedir una Segona Guerra Mundial.

Un soldat francès aguanta una calavera a les trinxeres. (AFP)

L’11 de novembre de 1918, reunits al vagó d’un tren al bosc de Compiègne (França), representants d’Alemanya i de la Triple Entesa van signar l’Armistici que posava fi als combats.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)