8 setembre 2024
spot_img
8 setembre 2024

França frena l’extrema dreta a les urnes

La coalició d’esquerres Nou Front Popular ha obtingut una sorprenent victòria a la segona volta de les eleccions, superant el partit de Le Pen

La segona volta de les eleccions legislatives franceses ha acabat amb un resultat inesperat. Contra tot pronòstic, la coalició d’esquerres Nou Front Popular (NFP) ha guanyat, superant el partit d’ultradreta Reagrupament Nacional (RN) que ha quedat en tercera posició.

Segons dades del Ministeri de l’Interior, els resultats són: 182 diputats per al NFP, 168 per al bloc macronista, 143 per a la formació liderada per Marine Le Pen i 45 per els Republicans

Aquests resultats suposen una sorpresa, ja que la ultradreta, encapçalada per Reagrupament Nacional, va guanyar de forma folgada la primera volta de les eleccions amb 33% dels vots. A més, el partit de Le Pen apareixia com primera força en els sondejos que es van divulgar fins divendres, darrer dia de la campanya electoral.

La participació en aquesta segona volta de les legislatives franceses ha fregat el 60%, la xifra més alta des dels comicis celebrats el 1981, segons ha informat el Ministeri francès.

Tot i que la coalició d’esquerres NFP ha estat l’agrupació més votada, aquesta no ha obtingut la majoria absoluta (289 escons), sinó una majoria relativa. Els partits més votats ara s’hauran de posar d’acord i decidir com serà la composició final del Parlament. França podria viure una situació d’inestabilitat si no s’aconsegueix reunir una majoria que funcioni.

Unir-se contra l’extrema dreta

El Nou Front Popular (NFP) és una aliança composta per altres partits més minoritaris: el Partit Socialista, els Ecologistes, el Partit Comunista Francès, l’Esquerra Republicana i Socialista, el Nou Partit Anticapitalista i la França Insubmisa, entre altres.

Aquesta agrupació es va formar després que el president francès Emmanuel Macron convoqués eleccions parlamentàries anticipades el 9 de juny, després de la victòria de la dreta a les eleccions al Parlament Europeu.

Els partits que componen el NFP tenen diferències clau en la seva ideologia i a les polítiques socials i econòmiques que volen aprovar. Tot i així, van decidir formar un bloc per unificar el vot dels votants de centreesquerra i així mantenir l’extrema dreta fora del govern.

Durant la campanya, el Nou Front Popular va difondre algunes de les mesures que durien a terme si guanyessin. Per exemple, han promès derogar les reformes de pensions i immigració aprovades pel govern actual, crear-ne una agència de rescat per a immigrants indocumentats i facilitar les sol·licituds de visa.

La coalició d’esquerres també vol posar límits als preus dels productes bàsics per combatre la crisi de cost de vida, així com augmentar el salari mínim, millorar les infraestructures i els serveis públics, i reduir la jubilació als 60 anys.

Dues voltes a les eleccions

Les eleccions legislatives a França trien els diputats de l’Assemblea Nacional, la cambra baixa del Parlament francès, que és responsable de la legislació i pot influir al govern del president. No cal confondre aquests comicis amb les eleccions presidencials, que determinen qui serà el cap d’estat (president).

Aquestes eleccions segueixen un sistema de votació majoritari uninominal a dues voltes. El territori francès es dividix en 577 circumscripcions que coincideixen amb el nombre de diputats de l’Assemblea Nacional. Els votants escullen un sol nom entre els candidats que es presenten a cadascuna d’aquestes divisions territorials. 

Llevat que algun dels candidats es faci amb la majoria absoluta a la primera votació (més del 50% dels vots), aquells que hagin guanyat més del 12,5% del total dels inscrits passen a una segona ronda. A la segona volta, el candidat que obtingui la major quantitat de vots, independentment del percentatge, és declarat guanyador.

Aquesta segona votació és clau i les aliances son estratègicament importants. És habitual que aquells votants el candidat dels quals no ha passat de ronda, es decanten per la opció que considerin menys dolenta. Per exemple, votar Macron per evitar que surti Le Pen encara que la seva opció política a priori en fos una altra de diferent.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -