17 setembre 2024
spot_img
17 setembre 2024

França ja té nou primer ministre

El president Emmanuel Macron ha nomenat el conservador Michel Barnier com a primer ministre, una decisió que critiquen els partits d'esquerra

El president francès, Emmanuel Macron ha nomenat l'exministre i excomissari europeu Michel Barnier com a primer ministre. Barnier, de 73 anys i ideologia conservadora, té una àmplia experiència política: va negociar el Brexit amb el Regne Unit i va ser ministre d'Exteriors. Tot i això, el seu nomenament ha causat enrenou a l'esquerra francesa.

Per entendre el que ha passat hem de remuntar-nos a la segona volta de les darreres eleccions legislatives franceses, celebrades el 7 de juliol passat. Després que la extrema dreta guanyés la primera volta, la segona votació va tenir un resultat inesperat: la coalició d'esquerres Nou Front Popular (NFP) va guanyar, superant el partit de ultradreta Agrupació Nacional (RN), que va quedar en tercera posició.

Tot i que el NFP (que inclou socialistes, comunistes i verds) va ser la agrupació més votada, la coalició no va aconseguir la majoria absoluta per governar. El Nou Front Popular va aconseguir 193 escons, per davant de la coalició centrista de Macron (166) i l'extrema dreta de Le Pen (142). 

Cap es va acostar a la majoria absoluta de 289 diputats, però s'esperava que el nou primer ministre sortís de la coalició més votada. En aquest cas, els partits d'esquerres de l'NFP. No obstant això, Macron ha pres una decisió diferent, posant al capdavant de l'Executiu a Barnier, un polític conservador

El partit al qual pertany el nou primer ministre (Els Republicans), va quedar últim entre les grans formacions polítiques a les legislatives de juliol. Els líders de l'esquerra francesa no han trigat a criticar la decisió del president de França, perquè considera que aquesta va en contra del que ha decidit el poble francès a les urnes.

Com es tria el primer ministre a França

Encara que l'esquerra hagi criticat la decisió de Macron, el president ha fet el que li permet la llei: triar com a primer ministre la persona que ell vulgui. A França, el primer ministre està designat pel president de la República, d'acord amb la Constitució de la República.

Encara que hi hagi llibertat d'elecció, la veritat és que tradicionalment el president sol nomenar algú que tingui el suport del parlament, és a dir, una persona la formació política de la qual ha estat àmpliament recolzada pel vot dels ciutadans a les anteriors eleccions.

Però Macron ha trencat aquesta tradició en no nomenar una personalitat de l'NFP, l'agrupació més votada en els darrers comicis. En el seu lloc, ha nomenat un polític conservador que va quedar lluny de guanyar les eleccions. Segons els analistes polítics, el president podria haver elegit Barnier pel seu perfil mediador, el qual permetrà que les polítiques de Macron segueixin aplicant-se a França.

Aquests casos en què el president pertany a un partit i el primer ministre a un altre rep el nom de cohabitació. Junts decidiran ara la composició del nou govern de França. El Cap de l'Executiu proposarà als ministres i el president de la República serà l'encarregat de nomenar-los oficialment.

Sistema polític francès

A diferència del que passa a altres països de la Unió Europea com Espanya, on l'Estat es regeix per una monarquia parlamentària, a França tenen una república amb sistema semipresidencialista. Allà, el poder executiu és compartit entre el president de la República i el primer ministre

El president de la República és el cap d'Estat i és elegit per sufragi universal directe. Té un paper important a la política interior i exterior. A més, s'encarrega de nomenar el primer ministre, presidir el Consell de Ministres i pot dissoldre l'Assemblea Nacional (convocant eleccions legislatives anticipades, com ha passat recentment).

Per la seva banda, el primer ministre és el cap del govern i és nomenat pel president. La seva principal responsabilitat és implementar les polítiques i dirigir el govern del dia a dia. Per això, presenta lleis i dirigeix ​​la administració pública. A més, necessita el suport de l'Assemblea Nacional per governar eficaçment, ja que aquesta pot destituir el govern mitjançant una moció de censura.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -