10 juny 2023
spot_img
10 juny 2023
spot_img

Futbol sense barreres

El programa FutbolNet promou la integració de nens i nenes amb discapacitat a través de l’esport

A tot el món hi ha més de 90 milions de nens i nenes amb alguna discapacitat. Són persones amb capacitats diferents o especials, amb les mateixes ganes de jugar que la resta.

La Convenció sobre els Drets del Nen (CDN) diu que els drets dels nens amb discapacitat requereixen encara més protecció, perquè puguin viure en igualtat de condicions que la resta de nens i nenes. Dret a rebre una educació, a sentir-se segurs i per descomptat… el dret a jugar!

L’esport és una eina d’integració i inclusió social. Sobre el terreny de joc, tots els nenes i nenes són iguals i no hi ha limitacions: l’única cosa que importa és passar-ho bé, gaudir i compartir.

Aquest és l’objectiu de la Fundació Barça i Unicef: que els nens i nenes amb discapacitats tinguin una vida igual que els altres nens gràcies a l’esport.

Un nou esport: el ‘FelipeBol’

Brasil és un dels països més grans del món: allí viuen gairebé 60 milions de nens i nenes. És un país molt ric, però també existeixen moltes desigualtats entre la població. La Fundació Barça i Unicef ajuden a 2 milions de nens i nenes brasilers amb discapacitats, les famílies dels quals tenen pocs recursos, perquè puguin anar a classe i practicar esport com els altres, perquè també és el seu dret.

A l’escola Pare Pablo Corretja de Rio de Janeiro, els alumnes s’han inventat un nou esport per jugar amb el Felipe, un nen que pateix paràlisi cerebral. El FelipeBol es juga de quatre grapes, perquè tots juguin en igualtat de condicions, i el més important no és marcar… sinó divertir-se!

Per jugar amb Felipe, que té paràlisi cerebral, els seus companys de classe han inventat una versió del futbol adaptada a la seva discapacitat. (Unicef)

Un altre de les iniciatives del Barça i Unicef és el projecte Portes obertes a la inclusió, que ofereix formació a professors per impartir educació física amb nens discapacitats. En col·laboració amb l’Institut Rodrigo Mendes, s’han format més de 250 professors i més de 20.000 nens i nenes de 12 ciutats brasileres es beneficiaran d’aquesta iniciativa.

‘Jogo bonito’ a Brasil 

El futbol és l’esport rei a Brasil. Allí va néixer el jogo bonito: una manera de jugar al futbol molt creativa, amb moviments rítmics i molta habilitat. A Brasil, el futbol és molt més que un esport: es juga als carrers i es viu com un espectacle. I també pot canviar la vida.

És el cas de Julia Ribeiro, una noia que viu a la favela Complexo da Maré. El tràfic de drogues i la violència són problemes comuns a les favelas de Rio de Janeiro. Per això és important oferir alternatives als nois i noies: perquè vegin que hi ha un futur més enllà de la violència.

Els projectes de la Fundació Barça i Unicef promouen participació i el diàleg entre els més petits, perquè aprenguin a compartir, siguin responsables i adquireixin confiança en si mateixos.

https://www.instagram.com/p/BVQOksvg48Z/

Jugar i fer esport són dues maneres divertides d’aprendre valors molt importants com l’amistat, la companyonia o el joc net. Quan juguem, respectem unes normes i treballem en equip per aconseguir un objectiu comú.

El jogo bonito és més que un estil: és una forma d’entendre l’esport en el qual tots i totes participen.

Informa’t de tot a Junior Report.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -