20 juny 2024
spot_img
20 juny 2024

Geopolítica de l’energia

Les investigacions científiques permeten descobrir fonts d’energia més universals i fàcils d’obtenir per a tots els països

Per Enric Ventura

Necessitem energia per fer qualsevol cosa: des de mirar la televisió fins a investigar amb un accelerador de partícules.

Per obtenir energia, hem d’escollir a quina font recórrer: tradicional o renovable. Però un factor clau estarà decidit de bon principi: on es troba la font d’energia.

Qui té energia domina qui no la té: podrà posar-hi el preu que vulgui i decidir quan i en quina quantitat hi facilitarà l’accés a d’altres persones. És la geopolítica de l’energia.

 

Fonts d’energia democràtiques

El petroli ha estat la gran font d’energia del segle XX. Però és un combustible localitzat a llocs molt concrets del planeta: enriqueix qui en té i obliga a pagar qui el necessita.

Ara que s’està esgotant, trobar alternatives al petroli comença a ser urgent.

L’hidrogen és una de les fonts més netes i democràtiques, ja que una pila combustible d’hidrogen es carrega amb aigua. N’hi ha prou amb tenir accés al mar, un recurs disponible a més països que no pas el petroli.

També seria un exemple d’igualtat de condicions l’energia eòlica. Aprofitar aquestes alternatives com a fonts d’energia hauria de servir per reservar el petroli per a la producció de plàstics i altres derivats.

 

Energia a la cuina

Gràcies a reaccions químiques, les bateries elèctriques ens proporcionen energia “per emportar”, com al nostre mòbil. Actualment l’element més utilitzat és el liti, el metall més lleuger.

https://www.facebook.com/Tera.Electronics/videos/1758156444488370/

Les principals reserves de liti es troben bàsicament a l’Amèrica del Sud. Aquesta situació, conjuntament amb el fet que cada cop s’utilitza més als vehicles elèctrics, ha provocat que el preu del liti s’hagi multiplicat per quinze els darrers anys.

La següent alternativa que s’està investigant seria un element molt més barat i abundant: el sodi. Dit de manera senzilla, la mateixa sal de la cuina.

 

Un canvi que interessa a tothom

Catalunya depèn del petroli, el gas i l’urani, tres elements que no existeixen al seu territori.

Utilitzar fonts pròpies, com el sol, el vent, l’aigua o la sal, transformaria totalment com consumim l’energia.

https://www.facebook.com/ParlamentoEuropeo.ES/videos/1288209617896244/

Quan arriba un canvi econòmic, qui té el poder tendeix a resistir-s’hi per por a perdre privilegis. L’energia mou molts diners i els més rics voldran continuar sent-ho.

Però utilitzar elements com l’aigua o la sal també pot donar beneficis (cosa que interessa els fabricants), a banda d’ajudar a preservar el planeta.

Encara que els rics i poderosos només mirin pel seu interès, existeixen motius per creure en un futur d’energies netes i universals.

Aquest article compta amb la col·laboració d’Estabanell Energia

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -