15 abril 2024
spot_img
15 abril 2024

Gina Sabadell: “Ser alcaldessa ha sigut un procés d’aprenentatge”

Gina Sabadell explica a l’equip redactor d’Argentona Report que el seu partit Unitat afrontarà les pròximes eleccions municipals del maig amb un altre candidat i no comptarà amb cap dels regidors que actualment ocupen les regidories del govern

Izan Rico, Nerea Pi, Berta MB, Joel Cruz, Martina Garcia-Narcue, Abril Camara, Lluna Roque, Sara Conejero, Abril Gonzalez, Arlet Gonzalez, Aniol Viladevall, Iu Tarrats, Jana Guerrero, Laia Carreras de la revista Argentona Report.  Aquest article ha estat elaborat per un equip d’estudiants amb la col·laboració de periodistes de Junior Report.

Gina Sabadell ha rebut a l’equip redactor d’Argentona Report. L’alcaldessa ha fet una reflexió sobre la seva trajectòria política i també ha sigut una bona ocasió per esbrinar com afrontarà el seu partit les eleccions municipals que tindran lloc el mes de maig, a més de concretar els projectes actuals i els plans de futur que el seu govern té per aquest municipi.

Quan va començar a interessar-se per la política?

Realment fa molts anys, quan encara no tenia ni 18 anys, no podia ni votar, ja estava militant en un partit polític, en aquell moment era la JERC, Joventut d’Esquerra Republicana de Catalunya, i era una persona que m’agradava molt participar en política, és un tema que m’ha interessat sempre i no sé si és molt habitual o no, però sí que reconec que és una cosa que m’ha acompanyat tota la vida.

Quina trajectòria ha tingut en la política?

Doncs, abans d’entrar en política aquí a Argentona, jo vaig viure a Òrrius, a un poble que està bastant a prop d’aquí, vaig viure allà quinze anys i ja vaig participar en política en aquell moment, no evidentment com a alcaldessa i tampoc en el govern, però vaig estar a l’oposició amb Esquerra Republicana, però va ser una experiència curta. Llavors vaig canviar de municipi, en principi aquí a Argentona no vaig estar vinculada en cap partit. Vaig tornar a interessar-me per Esquerra Republicana, però va durar una temporada, i després d’això ja ve al que ve a ser la presentació d’Unitat.

S’imaginava com seria el seu dia a dia i com és realment?

No m’imaginava com seria el meu dia a dia perquè jo no em vaig presentar com alcaldessa, em vaig trobar en la situació d’assumir la responsabilitat de ser alcaldessa perquè va plegar qui era el cap de llista i alcalde en aquell moment, llavors no m’havia realment arribat a imaginar mai com seria el meu dia a dia perquè no ho havia, voluntàriament, escollit. Un cop ja hi ets no tens temps de fer-te la idea de com és el teu dia a dia sinó que ja te’l trobes de cop, a més coincideix amb el principi de la pandèmia i jo no havia estat en un càrrec d’aquesta responsabilitat. Per mi ha sigut un procés d’aprenentatge i de posar-me en situació bastant ràpid sense gaire temps per reaccionar.

Llavors, no volia ser alcaldessa.

No, mai havia volgut ser alcaldessa. Jo no em vaig presentar com a alcaldessa perquè no era la meva intenció ni voluntat ser-ho, no vol dir que no m’hagi agradat l’experiència, he après molt, però no tinc vocació d’alcaldessa al contrari d’altres persones que ja es presenten com a tals.

Quines són les tasques més importants dins de l’alcaldia?

Jo penso que n’hi ha moltes, des de fer funcionar l’Ajuntament pel que fa al personal que hi treballa, tenint en compte la ciutadania amb les preocupacions i els problemes que es demanen, seria una mica això. Ja sé que és molt genèric però va per aquí.

Quin tipus de partit és el seu, Unitat, i quin perfil polític té?

Unitat, Argentona per la República, és un partit que va sortir de l’1 d’octubre i per la reivindicació pel dret de decidir el futur de Catalunya, ens vam unir, perquè enteníem que part de la victòria o part de poder guanyar aquest objectiu que és el dret a decidir era justament ajuntar partits polítics, llavors aquí hi ha representació de la CUP, d’Esquerra Republicana i de Comuns.

Com afronta el seu partit les eleccions?

Unitat es torna a presentar a les eleccions amb un altre candidat, que de fet, de tots els regidors només n’hi ha un que continua en la política i no és amb el partit Unitat, ho sigui que no hi haurà cap regidor de la llista actual.

La formació d’Unitat continuarà en aquestes pròximes eleccions?

Sí, continuarà, com deia abans, amb unes persones, que en aquesta llista d’Unitat no hi haurà cap dels regidors actuals, sinó que és gent nova que vol continuar amb el projecte.

Llavors no serà cap de llista aquestes eleccions.

No, no seré cap de llista, bàsicament perquè he acabat molt cansada. Ha estat una legislatura molt difícil, han passat moltes coses, la més greu la pandèmia, ha sigut un esforç personal molt gran i tampoc he tingut mai l’evocació de ser alcaldessa i m’hi vaig trobar, llavors la meva decisió va ser no tornar-me a presentar.

Quina valoració fa de l’acció de govern d’aquest últim mandat?

La valoració d’aquest mandat la veig en dos espais molt diferents: un té a veure amb les persones i les seves necessitats bàsiques en un moment de pandèmia, moment en què hi havia gent morint a les residències, la gent no podia sortir de casa, tot això va ser molt dur. Des del punt de vista de les persones grans i joves és positiva. Vam ser capaços de donar resposta el que necessitava la gent i el moment no era fàcil. Ara si em pregunteu per l’execució d’obres i que la gent demana i vol que el seu carrer estigui bé, aquest punt de vista ens ha sobrepassat, la pandèmia ens ha restat dos anys de l’acció de govern. Bé, per una banda, per la part de persones jo estic contenta, hem estat bons gestors, però per altre hauríem hagut de tenir més agilitat per executar obra, però no ha pogut ser pels motius que he explicat.

Quines millores pel poble s’estan portant a terme?

Sobretot amb el tema d’equipaments, per exemple un dels projectes que a mi em fa més il·lusió és el projecte de l’equipament juvenil que és una demanda del cau per tenir un espai per poder fer la seva activitat, però que per nosaltres no només és un espai pel cau sinó que és un projecte pels joves i que es pugui utilitzar per a qualsevol entitat juvenil que necessiti un espai, aquest és un dels projectes que més m’agrada. Per l’altra banda, tinc moltes ganes que finalitzin les obres de Josep Soler, un carrer que si estan fent obres ja fa molt temps i que està anant una miqueta més lent del que ens agradaria i als veïns els està costant molt viure en un carrer amb obres i tinc moltes ganes que s’arregli perquè quedarà molt bé i serà molt positiu pel poble. A banda d’això també hi ha reparacions de voreres, enquitranat, aquestes coses que s’han anat deteriorant amb els anys.

Com li agradaria que fos Argentona en un futur?

Doncs Argentona, pel que fa a les persones m’agradaria que fos un poble que respectés la diversitat, que pensés en les persones. Culturalment, sempre he pensat que Argentona és un poble molt ric, i m’agradaria que ho continués sent, perquè té un teatre espectacular, amb una programació molt bona, després tenim un Festival Sense Portes, tenim moltíssimes activitats durant l’any que valen molt la pena i som referent. I en l’àmbit urbanístic m’agradaria que fos un poble que respectés també l’equilibri ecològic, i que fos un poble que mantingués aquesta bona qualitat de l’espai i del seu entorn.

Quins espais de lleure pels joves hi ha al poble?

Bé, actualment tenim el casal dels joves, tant en el centre com en el barri del Cros, que és una altra de les situacions que estem intentant resoldre, és que el Cros també es pugui recuperar el casal de joves que en el seu moment es va haver de tancar per uns problemes no es va poder mantenir, i el nostre objectiu ara és obtenir un local perquè puguin tenir també els joves del Cros i aquest altre equipament que he comentat anteriorment. I malauradament no hi ha moltes coses més a banda d’aquest espai malauradament no hi ha gaires coses més perquè som un municipi petit.

S’està portant a terme alguna acció de millora pensada per aquests joves?

Hi ha un Pla Local de Joventut, que justament s’ha aprovat fa molt poc el qual us animo a llegir i fa una diagnosi dels joves i les necessitats que tenen i fa moltes propostes de millora que allà estan molt ben recollides i crec que pot ser molt interessant que s’executin.

Quines són les prioritats a l’hora d’invertir?

Suposo que cada govern tindrà les seves, per mi les que puguin afavorir o beneficiar la vida del màxim de persones possible, està molt bé que col·lectius que no se’ls hi ha fet cas prou sovint, com dèiem ara dels joves o persones que estan en situació de més vulnerabilitat.

Argentona té una Associació d’Asperger. Com s’ajuda a l’Associació des del govern d’Argentona?

Fins on jo sé, ells tenen dret a demanar subvencions. Nosaltres donem subvencions a les entitats que ens ho demanen. Des de l’ajuntament oferim unes subvencions a totes les entitats que ens ho demanen. Si no demana subvenció no podem ajudar. És important que l’associació faci els tràmits oportuns dins dels terminis corresponents. Fins on jo sé, aquesta entitat no ha tramitat la sol·licitud.

Sabem que el nucli urbà d’Argentona té problemes d’aparcament. Hi ha alguna iniciativa en marxa per solucionar-ho?

Sí, nosaltres estem impulsant el projecte de la zona vermella de fet els aparcaments ja estan pintats de vermell en lloc de blau. L’objectiu és que hi hagi rotació, és a dir, el centre del poble té molts comerços i aquests comerços per poder subsistir i poder tenir guanys necessiten que hi vagi molta gent algunes d’elles hi va a peu, però altres no, d’altres venen d’urbanitzacions o d’altres municipis i necessiten aparcar. Nosaltres apostem perquè al centre històric es pugui aparcar amb un sistema de rotació, no s’ha de pagar, però sí que et donem un termini màxim, per exemple una hora i en aquest temps tu vas a comprar o el que sigui, ara si tu necessites estacionament perquè vius al centre i vols estacionar al costat de casa això ja és més complicat i malauradament no hem trobat solució per aquest tema perquè Argentona no disposa de solars suficients o prou cèntrics per a poder-los convertir en aparcament i fer un soterrament és molt costós, val molts diners, en el seu moment es va plantejar des del govern l’opció de fer un enderroc de la Velcro per poder fer soterrament a sota amb supermercat i espais per les entitats, però és un projecte que no ha tingut el suport suficient i no ha pogut tirar endavant, llavors estem en aquesta situació, però penso que en els pròxims anys s’hauran de prendre mesures perquè realment una solució o altra haurem de donar al tema de l’aparcament.

En el camí de Madà no hi ha il·luminació per arribar a la urbanització. L’enllumenat està a l’ordre del dia? Com?

Nosaltres tenim un projecte que no s’ha pogut tirar endavant, però que està pressupostat i esperem poder-lo iniciar ni que sigui, que és una il·luminació solar, és a dir, no contaminant, justament per arribar fins a Madà. Ja que és un lloc que molta gent agafa per anar a caminar i que té concurrència, pensàvem que era un bon projecte perquè estigués més il·luminat i fos més segur.

Com s’està afrontant la gestió de correus dins de les urbanitzacions, per exemple el cas de Can Ribosa, que és un carrer recepcionat, però oficialment correus no el reconeix?

Doncs darrerament hem estat tractant aquest tema. Aquest és un tema de correus nosaltres l’únic que podem fer és donar suport i acompanyar als veïns per reclamar aquest servei que és un servei bàsic que necessiten cobrir i no s’està donant, des del meu punt de vista, falta de recursos per part de correus.

Bé, doncs fins aquí l’entrevista. Moltes gràcies per haver-nos dedicat el seu temps.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -