22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Governança cooperativa: Què és l’assemblea i com s’hi articula

Colaboració de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

L’Assemblea General d’una cooperativa és el màxim òrgan dexpressió de la voluntat social i els seus acords són obligatoris. Hi participen totes les persones sòcies de la cooperativa.

La Assemblea General pot ser:

-“Una assemblea ordinària”: vol dir que és obligatòria, per llei. I el que és obligatori és reunir-se una vegada a l’any, dins dels sis mesos següents al tancament de l’exercici econòmic**. Aquesta assemblea anual examina la gestió feta pel Consell Rector (que és el consell que pren les decisions més quotidianes de la cooperativa, dia a dia). A més, aprova els comptes anuals, i acorda què es farà amb els resultats econòmics. I pot incloure qualsevol altre assumpte propi que calgui tractar.

-“Una assemblea extraordinària”: són assemblees extres que es poden fer durant l’any quan hi ha decisions difícils que és millor que les prenguin totes les persones sòcies. És a dir, no correspon al Consell Rector.

Competències de l’Assemblea General

En tant que màxim òrgan social, l‟assemblea pot debatre i decidir sobre qualsevol matèria de la cooperativa que li hagi estat atribuïda expressament per la Llei o pels Estatuts Socials. 

temes que sempre s’han de tractar a l’Assemblea, com, per exemple, els que segueixen:

-El examen de la gestió social i l’aprovació dels comptes anuals i l’aplicació dels resultats

-El nomenament i revocació de membres del Consell Rector

-La modificació dels estatuts i l’aprovació o modificació, si escau, dels reglaments de règim intern de la cooperativa

-La devolució obligatòria de les aportacions monetàries, si algú es vol donar de baixa; l’aprovació de noves aportacions obligatòries; l’admissió d’aportacions de socis col·laboradors; la fixació de les quantitats de les aportacions dels nous socis; l’establiment de quotes d’ingrés o periòdiques, així com el tipus d’interès a pagar per les aportacions al capital social.

-La transformació o dissolució de la cooperativa

Convocatòria i formalitats de la reunió

Perquè els acords que es prenen a l’assemblea siguin vàlids, cal conèixer i complir els requisits formals de convocatòria i constitució.

Convocatòria

L’assemblea ha de ser convocada pel Consell Rector formalment, mitjançant una comunicació a les persones sòcies, amb una antelació mínima de quinze dies i màxima de trenta.

I el Consell Rector pot convocar lassemblea general extraordinària sempre que ho consideri convenient.

La constitució

En primera convocatòria, l’Assemblea General queda constituïda vàlidament si hi són presents més de la meitat de les persones sòcies. I si no, es fa una segona convocatòria (més tard), i queda constituïa que estiguin o no més o menys persones sòcies. 

L’Assemblea General la presideix la mateixa persona que presideix el Consell Rector. 

Dret de vot

A les cooperatives de treball i de consumidors cada persona sòcia té dret a un vot dins de l’assemblea. Si algú no hi pot anar, pot delegar el vot (tot i que la persona que representa a l’assemblea només pot tenir dos vots delegats).

Arribar a acords

L’assemblea general adopta els seus acords segons les majories establertes als estatuts. Amb caràcter general els acords es prenen per majoria simple.

No obstant això, per a aquells acords que afecten significativament el projecte col·lectiu i/o la situació de les persones sòcies es poden demanar majories reforçades.

Per exemple, si es vol treure algú del Consell Rector perquè no compleix el mandat dels qui l’han votat, això en requeriria una votació secreta i la majoria favorable de la meitat més un dels vots dels assistents, si constava a l’ordre del dia de la convocatòria. I comunment, l’Assemblea General no pot adoptar acords sobre assumptes que no consten a l’ordre del dia.De cada assemblea se n’aixecarà una acta, signada per qui hagi ocupat la presidència i la secretaria, on constarà el lloc i la data de les deliberacions, la llista d’assistents, si és en primera o segona convocatòria (una estona després de l’hora acordada), un resum dels assumptes tractats, les intervencions que s’hagi demanat que constin en acta , els acords adoptats i els resultats de les votacions. Un cop aprovada, aquesta acta s’incorporarà a un llibre d’actes.

Aquest article forma part d’un curs sobre Economia social. Consulta’l aquí. Més informació a la web d’ESCA

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -