18 abril 2024
spot_img
18 abril 2024

Uns Grammy històrics per la música en femení

Beyoncé i Taylor Swift baten rècords en aquesta edició, en la qual les dones han guanyat els principals guardons

La 63a edició dels Grammy, els premis musicals més famosos dels Estats Units, va destacar la figura de les dones en la indústria musical i va reconèixer la trajectòria de grans artistes femenines amb els principals guardons.

D'una banda, Beyoncé va guanyar en quatre categories i ja acumula 28 Grammy, fet que la converteix en l'artista més premiada de la història. Beyoncé va superar la cantant de country bluegrass Alison Krauss, que fins ara ostentava el rècord amb 27 premis.

De l'altra, la cantant de pop Taylor Swift va guanyar el premi a Millor Àlbum amb Folklore, el seu últim treball, i es va convertir en la primera dona a guanyar tres vegades aquest guardó. Fins ara, només tres artistes (homes) ho havien aconseguit: Frank Sinatra, Paul Simon i Stevie Wonder.

Amb només 19 anys, Billie Eilish es va imposar a la categoria de Millor Gravació de l'any per Everything I Wanted. La cantant ja va fer història l'any passat en guanyar les quatre categories principals: Artista Revelació, Gravació de l'Any, Àlbum de l'Any i Millor Cançó.

Durant el discurs d'agraïment, Eilish va dir que el premi hauria d'haver estat per a la rapera Megan Thee Stallion i va demanar l'aplaudiment per a ella. Precisament, Megan Thee Stallion va ser nomenada Artista Revelació de l'any.

La cerimònia va estar marcada per la pandèmia de covid-19 i es va celebrar sense públic. No obstant això, a diferència d'altres lliuraments de premis que han optat per la connexió telemàtica, els Grammy van comptar amb la presència de tots els nominats, que van estar asseguts amb mascareta i respectant la distància de seguretat.

La gala va combinar les actuacions en directe amb altres actuacions gravades, per intentar oferir un espectacle com abans de la pandèmia.

Grammy contra el racisme

El guardó a Millor Cançó també va ser per a dues dones: la cantant H.E.R. i Tiara Thomas per I Can’t Breathe [No puc respirar] una cançó inspirada en la història de George Floyd, que va morir asfixiat el 25 de maig del 2020 a Minneapolis (Estats Units) després que un policia el detingués i li posés el genoll al coll per retenir-lo.

El cas de George Floyd va desencadenar una onada de protestes contra el racisme i la brutalitat policial als Estats Units i altres països. L'escalada de violència als carrers va arribar al seu punt màxim quan l'anterior president, Donald Trump, va mobilitzar l'exèrcit per controlar les manifestacions.

Avui dia, el debat encara continua obert i molt present en la societat estatunidenca a través del moviment Black Lives Matter, que denuncia la discriminació contra la població negra al país.

El raper Lil Baby va actuar durant la cerimònia amb The bigger picture, també inspirada en l'assassinat de George Floyd. La interpretació de la cançó es va convertir en tota una representació per denunciar la violència policial amb manifestants, policies antidisturbis i torxes sobre l'escenari.

L'activista Tamika Mallory va aparèixer en escena per a reclamar justícia i un canvi de polítiques al nou president estatunidenc, Joe Biden.

https://www.youtube.com/watch?v=AWscQ6BGioo

Els ‘Oscars’ de la música

Els Grammy són els premis musicals atorgats per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Gravació dels Estats Units, que reconeixen als artistes, productors i compositors més influents de la indústria discogràfica. El guardó representa un gramòfon daurat, d'aquí el sobrenom de “Grammy”.

La primera edició dels Grammy es va celebrar l'any 1959 i reconeixia els àlbums i interpretacions més destacats de l'any anterior. Aleshores es van atorgar una trentena de premis, mentre que avui dia existeixen més de 80 categories dividides per estils musicals i especialitzacions tècniques.

A causa del pes de la comunitat hispana als Estats Units, l'Acadèmia va decidir crear una gala específica per a la música en espanyol: els Grammy Llatins, que es van celebrar per primera vegada l'any 2000.

La cerimònia anual reuneix cada any alguns dels cantants i músics més populars del món, però tampoc escapa a la polèmica. El cantant The Weeknd, que va publicar un dels millors àlbums del 2020: After Hours, va acusar l'Acadèmia de ser poc transparent amb els premis després de no rebre cap nominació.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -