11 setembre 2024
spot_img
11 setembre 2024

La Gran Guerra a la literatura i el cinema

El conflicte bèl·lic ha servit de teló de fons per a desenes de llibres i pel·lícules

La Primera Guerra Mundial ha inspirat nombrosos escriptors, guionistes i directors de cinema al llarg dels anys. El cinema i la literatura han tractat aquest conflicte bèl·lic des de perspectives molt diferents.

Presentem tres llibres i tres pel·lícules que expliquen les causes i conseqüències de l’anomenada Gran Guerra sobre la vida de milions de persones.

 

Literatura sobre el conflicte bèl·lic

Una proposta il·lustrada que ens permet apropar-nos al conflicte és La Guerra de las Trincheras (Norma Editorial), un àlbum de l’il·lustrador francès Jacques Tardi. Reixats i trinxeres apareixen sovint a les vinyetes d’aquesta obra, reproduint l’escenari principal de la guerra a Europa.

Soldats en servei, a la rereguarda, ferits o ja morts són els protagonistes d’aquestes pàgines, per a les quals l’autor es va inspirar arran d’una conversa amb el seu avi i es va documentar amb fotografies reals del conflicte.

https://www.instagram.com/p/B03DsKVFG8F/

La historiadora Margaret McMillan recull al llibre 1914 el camí que va portar Europa de la pau a la guerra. L’autora analitza les aliances polítiques, la personalitat dels líders a tots dos bàndols, les relacions diplomàtiques entre països i les decisions que van fer esclatar el conflicte.

La caiguda dels gegants (Rosa dels Vents) és la primera part de la Trilogia del segle escrita per Ken Follet, en la qual retrata els principals esdeveniments del segle xx.

En aquesta primera novel·la, l’autor gal·lès explica la història de cinc famílies que viuen en el context de la Primera Guerra Mundial i la Revolució Russa. Les seves vides quedaran condicionades pels fets que s’esdevenen els primers anys del segle.

https://www.instagram.com/p/BXkoc63lgLe/?utm_source=ig_embed

 

La Gran Guerra al setè art

Al cinema, el cèlebre director Stanley Kubrick aborda el conflicte bèlic a la pel·lícula Camins de glòria (1957). La cinta en blanc i negre arrenca amb la història del coronel Dax, interpretat per Kirk Douglas, i l’encàrrec de conquerir un punt estratègic durant el període de la guerra de les trinxeres.

El film va estar prohibit durant anys i es considera una de les grans pel·lícules del gènere bèl·lic.

La Primera Guerra Mundial també és el teló de fons de Capità Conan (1996), una cinta dirigida pel cineasta francès Bertrand Tavernier basada en l’obra de Roger Vercel.

Els protagonistes d’aquesta cinta bèl·lica són un escamot especial de l’exèrcit francès situat a Romania, al Front Occidental de la guerra.

Amb el mateix context però molt més recent és la pel·lícula Caballo de batalla (2011) del director Steven Spielberg i basada en la novel·la escrita per Michael Morpurgo.

En aquest cas, la pel·lícula explica com el conflicte bèl·lic altera la relació entre el jove Albert i el seu cavall Joe. Una història sobre el paper dels animals en la Primera Guerra Mundial i un reflex del que va significar la Gran Guerra per als cavalls.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -