1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

‘Green book’, racisme a la carretera

Una guia de viatge molt particular arriba als Oscars com un símbol en contra del racisme als Estats Units

T’imagines una guia de carretera que, en comptes de valorar la qualitat dels restaurants, es dediqués a indicar els establiments que són ‘aptes’ per a la gent afroamericana?

Pot semblar surrealista, però el racisme estava tan arrelat al cor dels Estats Units durant la primera part del segle xx, que un empleat de correus es va veure obligat a crear una guia de viatges molt particular: ‘The negro motorist green book’.

 

El llibre verd del motorista negre

El naixement de The negro motorist green book, també conegut simplement com a ‘Green book’, va ser la resposta que va trobar Victor Hugo Green per facilitar la vida a totes les famílies de classe mitjana afroamericana que entre el 1940 i el 1950 van començar a fer carretera amb els seus cotxes acabats de comprar.

Green va elaborar una llista on especificava a quins llocs els propietaris eren més o menys amables amb les persones negres, ja que tot sovint es trobaven amb problemes per comprar menjar o combustible durant el viatge, o fins i tot per anar al lavabo.

Així doncs, el llibre ajudava comerciants, atletes, músics i famílies a fer una mica més suportable un viatge que ja estava marcat de si mateix per la discriminació i el racisme.

 

Unes lleis injustes i racistes

A mitjan segle xx, el cotxe era símbol de poder i riquesa a la societat nord-americana. Va passar de ser un privilegi de la classe alta —reservada als blancs— a estar a l’abast d’una nova classe mitjana de gent afroamericana.

Però tot i així, a aquells que se sentien superiors només pel color de la pell, que els negres guanyessin drets i poder adquisitiu no els feia cap gràcia.

Al sud dels Estats Units imperaven les Lleis de Jim Crow, una legislació que imposava la segregació entre blancs i negres.

Aquestes lleis marcaven de què podien treballar els esclaus alliberats i només permetien votar els afroamericans que tinguessin una propietat. Les lleis de Jim Crow van ser vigents fins a la dècada dels 60.

https://www.instagram.com/p/BhMXBpDnj06/

 

‘Green book’ i els Oscars

La història del llibre finalment ha arribat a la gran pantalla com un símbol de la lluita contra el racisme que encara existeix a molts llocs dels Estats Units.

La pel·lícula, dirigida per Peter Farrelly, narra el viatge per carretera del pianista i cantant de jazz negre Don Shirley, acompanyat pel seu xofer i guardaespatlles blanc, Tony Lip.

La crítica ha destacat les interpretacions de Mahershala Ali i Viggo Mortensen, nominats a Millor Actor Secundari i Millor Actor, respectivament. A més a més, també està nominada a Millor Pel·lícula, Millor Guió Original i Millor Muntatge.

https://www.youtube.com/watch?v=d05Oq2cnrGQ

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -