25 novembre 2024
spot_img
25 novembre 2024

Quan la guerra posa en perill l’educació

Més de 150 milions de nens i adolescents no tenen accés a una educació regular per culpa de la guerra

Per Miriam Barchilón

El començament d’aquest nou curs no és igual per a tothom. La pobresa, la desigualtat, el racisme i la guerra impedeixen que milions de nens i nenes puguin anar al col·legi i accedir a una educació.

En alguns països i regions en conflicte armat, els col·legis es veuen obligats a anul·lar les classes, tot sovint de forma indefinida, pel perill que caiguin bombes al mig del pati o que segrestin els nens per convertir-los en soldats o per utilitzar-los com a moneda de canvi.

Al voltant de 158 milions de nens i adolescents de 6 a 17 anys viuen a zones afectades per conflictes, segons un informe d’Unicef. La guerra els impedeix portar una vida normal, no poden anar a classe de forma regular i això afecta el seu futur.

Als països en conflicte, els col·legis i universitats s’han convertit en l’objectiu dels atacs. A Síria i al Iemen, països afectats per una guerra civil, han bombardejat les escoles o les han fet servir com a base de reclutament per als grups armats.

Al Sudan del Sud i a Nigèria, països en conflicte, els grups armats han segrestat nens i nenes mentre estudiaven: ells es converteixen en nens soldat obligats a combatre, mentre que elles són víctimes d’abusos i solen convertir-se en esclaves sexuals.

Segrestar l’educació

Un dels successos més tristos sobre com la guerra posa en perill l’educació va tenir lloc a Nigèria, l’abril del 2014. El grup terrorista Boko Haram va segrestar gairebé 300 noies adolescents de l’institut públic de la seva ciutat.

Algunes noies van morir a mans del grup armat, unes altres es van poder escapar i la resta han estat alliberades progressivament fins aquest any. Com en altres ocasions, les estudiants van ser utilitzades com a moneda de canvi en un conflicte.

Els nens i nenes que viuen a zones afectades per la guerra i la inseguretat no poden anar a col·legi amb normalitat. En el cas de les nenes, aquesta probabilitat es multiplica per dos. I en el cas que puguin arribar al col·legi, les classes s’interrompen i queden anul·lades tot sovint.

Aquestes circumstàncies solen malmetre el seu futur i les seves possibilitats de trobar una bona feina quan siguin grans.

Conflicte a el Iemen

Des del 2015, la República del Iemen és l’escenari d’una guerra civil que cada vegada és més violenta i que el 2018 havia provocat 50.000 víctimes mortals.

Com en la majoria de conflictes, els nens són els més afectats i els qui en pateixen més les conseqüències: el 2018, prop de mig milió d’escolars han deixat d’anar a classe i ja hi ha dos milions de nens sense escolaritzar al país.

A més a més, hi ha més de 2.500 escoles afectades pels combats i quasi tres quartes parts del professorat de les escoles públiques fa més d’un any que no rep el seu salari, segons dades d’Unicef, segons dades del 2018.

Tots aquests factors posen en perill el futur dels més petits. A finals del 2018, almenys 2.419 nens havien estat reclutats per als combats al Iemen, i el nombre de matrimonis infantils havia augmentat.

Fins que la guerra no s’acabi, els nens continuaran sense tenir un accés segur al col·legi, amb la por dels bombardejos mentre fan classe, amb l’obligació de fugir del conflicte i renunciant per força a la seva educació.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -