El portaveu de la comunitat sikh a Catalunya parla de la seva religió
El sikhisme és una religió monoteista que va aparèixer al nord de l’Índia, concretament a Punjab, al segle XV. És la religió més jove del món i té uns 30 milions de seguidors. Pel que fa a Catalunya, a la comunitat sikh està integrada per unes 25 mil persones.
Gurdev Singh, és un alumne de 2n de batxillerat de Sant Miquel dels Sants, és el portaveu de la comunitat sikh de Catalunya, i un divulgador acreditat del sikhisme, que ha parlat amb la redacció de STM Report.
Has anat mai algun lloc sagrat?
La resposta és que sí, he estat diverses ocasions a l’Índia, i sempre que és possible visito els llocs culturals com els temples més importants del Sikhisme. També he fet diverses rutes de pelegrinatge.
Qui són els Sikhs? Ens podries explicar el vostre estil de vida?
Els Sikhs som els seguidors del Sikhisme i es podria dir que hi ha tres tipus. Primer hi ha els que no segueixen la religió i que només són Sikhs de naixement. Després hi ha els que segueixen de tant en tant i, per últim, hi han els que segueixen de veritat i es coneixen com el sikh batejat, que de fet som la majoria.
Som vegetarians, no podem consumir ni alcohol ni cap tipus de droga, i hem de portar a sobre cinc elements de fe. El primer element de la fe és que no ens podem afaitar la barba ni depilar-nos el cos, i tampoc ens tallem els cabells, simbolitzant el respecte cap a la creació de Déu.
També ens cobrim els cabells i per fer-ho utilitzem un turbant, tant els homes com les dones. El segon element és una pinta de fusta que portem dins del turbant. El tercer és un braçalet metàl·lic, i el quart és una peça de roba interior de cotó normalment blanca.
I l’últim element és una daga que té un valor exclusivament cerimonial i en cap cas se’n pot fer un mal ús. Tant els homes com les dones els portem perquè defensem la igualtat i el valor universal.
T’has trobat mai en alguna situació en que algú no hagi respectat la teva religió?
La veritat és que no, però és cert que la nostra religió es coneix molt poc i això genera situacions d’inquietud. Jo penso que la clau és explicar-ho i donar-te a conèixer i evitar situacions de discriminació. A vegades hi pot haver gent que et miri estranyament però s’entén.
Quan temps fa que ets el representant de la comunitat catalana?
Ja fa dos mesos que sóc representant de la comunitat Sikh de Catalunya, i a part també ja sóc divulgador oficial del Sikhisme en català i en castellà.
Quines responsabilitats comporta?
Jo com a portaveu represento la comunitat Sikh davant del Govern de la Generalitat. Per exemple, atenc les qüestions i els afers de les comunitats i ho represento a nivell oficial.
Quines són les pràctiques que fas habitualment?
Segueixo els postulats, segueixo les idees de la religió, porto els cinc elements de fe, duc el turbant, no consumeixo res que no toca, reso dos cops al dia i estudio una mica més cada dia sobre el sikhisme.
En el dia a dia, com he dit abans, atenc a les qüestions i estic en contacte amb altres representants i treballem per tenir un món més coherent i més just.
Ara per exemple amb la COVID-19 he hagut de tancar tots els temples que tenim a Catalunya i estic en constant contacte amb la seu central per la seguretat de tots i totes. En general últimament hem treballat molt al voltant de la pandèmia.
Teniu algun centre a la comarca on us podeu reunir? Si la resposta és sí, les instal·lacions us les ha facilitat l’ajuntament?
A Catalunya tenim uns 20 centres i a Osona en tenim un, aquí Vic. Les instal·lacions no son facilitades per l’ajuntament en cap cas. Els temples els aixequem nosaltres mateixos, ja que a la comunitat funciona tota amb voluntaris i donacions, i donem una part del nostre salari al bé col·lectiu. Per exemple ajudem a més de 5 milions de persones a nivell mundial sense que ens importi la religió, la nacionalitat, el color ni el gènere de la persona. https://twitter.com/gurdev_s_khalsa/status/1253310469164630016?s=20 Quan us trobeu us heu de vestir d’alguna forma especial?
No necessàriament, però les dones a vegades vesteixen vestits de colors i els homes també ens posem la roba tradicional.
El fet d’estar en un país on aquesta religió és minoritària us permet poder celebrar de la mateixa manera les vostres tradicions? Si teniu dificultats, quines són?
Amb la meva arribada hem aconseguit una molt bona relació amb el Govern de la Generalitat, i en els municipis on hi han temples tenim molt bones relacions amb els ajuntaments corresponents, ja que Catalunya és molt progressista i molt diversa en aquest sentit.
Els Sikhs fem moltes celebracions, processons i desfilades a la via pública, i sempre que hem de fer qualsevol cosa ens posem en contacte amb les autoritats per tenir la seva aprovació.
Tenim el tema del punyal que portem que a vegades pot generar inquietud, però això ho resolem amb el diàleg. Jo i el meu departament treballem per trencar fronteres i generar una situació de convivència positiva i d’enteniment recíproc.
Article redactat per estudiants d’ESO i redactors del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.