4 octubre 2023
spot_img
4 octubre 2023

De Halloween al Dia de Morts

Als carrers de Mèxic, Halloween comparteix protagonisme amb una festivitat de tradició mil·lenària

El Dia de Morts és una festivitat que es remunta a l’època prèvia a la conquesta dels colonitzadors europeus. Algunes cultures oferien els millors regals a la mort, així com al déu de la pluja o de l’agricultura, per aconseguir el seu favor.

Amb la seva arribada, els conqueridors van imposar la religió catòlica i la festivitat va mutar a una mescla de les tradicions antigues amb creences religioses. El resultat va ser el Dia de Tots Sants o el Dia de Morts, que se celebren entre el primer i el segon dia de novembre.

A Mèxic, el Dia de Morts és una de les tradicions més celebrades: aquest dia es parla de calaveritas en comptes de carabasses, de flors de cempasúchil o clavells asteques en comptes de fantasmes i monstres, de pa de mort i catrines, versos i gravats.

 

Com se celebra?

Aquests dies, els carrers de Mèxic s’omplen de flors de cempasúchil, altars amb espelmes, ritmes i cançons. També es fan desfilades de figures tretes de somnis i molta gent compartint innombrables platets i menjar al carrer.

Tota família té alguna persona que ha mort i que vol recordar: segons la tradició, cal dedicar-li un altar amb una fotografia envoltada de veles, paper picat, flors, objectes que descriguin la seva personalitat i fins i tot el seu menjar favorit.

Aquest dia, l’esperit familiar visita la casa, es pren un glop de tequila i agraeix que li hagin preparat els seus tacos preferits… Alguns pobles es mobilitzen de tal manera que treballen junts per fer altars i desfilades que atreuen turistes de tot arreu del món.

La protagonista pel Dia de Morts

Una figura que ha traspassat fronteres és la Catrina. Aquest personatge, també conegut com la calavera cigronera, era un element constant de la premsa gràfica mexicana a finals del s. XIX i principis del s. XX. L’objectiu era representar la cultura mexicana, els seus costums, la situació política o fins i tot burlar-se de les figures importants de l’època.

Artistes mexicans com Frida Kahlo, Diego Rivera o José Clemente Orozco van reprendre aquesta figura en el seu treball i això va fer que la resta del món conegués la Catrina coqueta amb barrets amples i pentinats plens de flors.

Les Catrinas són un dels símbols del Dia de Morts, però van ser creades com a crítica als governants del país fa més d’un segle. (Wikipedia)

Mort a la mexicana

Una persona estrangera podria pensar que el Dia de Morts és una festivitat de culte a la mort. No obstant, si té la sort de viure aquests dies més de prop, comprendrà que la relació de la cultura mexicana amb la mort és feta més amb humor que no pas amb por.

La mort és un fet inevitable i trucarà a la nostra porta algun dia, per la qual cosa és millor que ens trobi gaudint d’un bon menjar amb les persones que estimem i, ja posats, convidar-la a fer un glop d’un tequila deliciós.

La UNESCO ha considerat aquesta festa Patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la seva riquesa cultural. Aquest any, a més, Disney-Pixar estrena Coco, una pel·lícula que es basa en les tradicions mexicanes del Dia de Morts.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -