21 març 2023
spot_img
21 març 2023
spot_img

Heroïnes que ja no esperen un príncep blau

Les nova pel·lícules Disney fugen dels estereotips sexistes amb princeses molt més atrevides i independents

Al costat d’en Mickey Mouse, una de les creacions més conegudes de Disney són les seves princeses. Des de figures clàssiques com la Blancaneu (1937), la Ventafocs (1950) o la Bella Dorment (1959), fins a les més recents com la princesa Mérida de Brave (2012) o l’Elsa de Frozen (2013).

Aquests personatges fan volar la imaginació dels més petits, especialment de les nenes, que somien convertir-se en les seves princeses favorites.

Però, algunes vegades, la història d’aquestes princeses Disney ha estat objecte de polèmica per reproduir estereotips sexistes o reduir el rol de les noies a models passats de moda.

Només cal que pensem en la Blancaneu cuinant i escombrant per als set nans o en la Ventafocs adormida esperant el príncep blau. La representació de la dona en els clàssics Disney ha quedat força antiquada.

Princeses valentes

Les pel·lícules Disney arriben a tothom i tenen la capacitat de transmetre valors a moltes generacions. Per això és tan important la imatge de la dona que es reprodueix en les seves històries.

Per sort, el model femení de les princeses Disney ha anat evolucionant amb el temps. Avui, la majoria de les protagonistes ja no són noies passives que esperen l’arribada del seu príncep blau.

Ara són molt més decidides, valentes i independents, decideixen per si mateixes el que volen i lluiten per aconseguir-ho. Si pensem en la Mérida o l’Elsa, veiem que la representació de la dona ha canviat molt en comparació amb la Blancaneu o la Ventafocs.

Els guionistes i dibuixants de Brave van sorprendre tothom quan van mostrar una heroïna rebel i aventurera que, per primer cop, no volia saber res del matrimoni concertat que li preparaven els pares.

 

La Mérida va donar pas a altres princeses Disney amb un enfocament més feminista. La Vaiana (2016), per exemple, és una jove princesa polinèsia que desobeirà el pare per llançar-se a l’aventura i salvar el seu poble.

Als anys 90, la jove Mulan (1998) ja havia començat a mostrar una faceta diferent de les princeses Disney. Mulan trenca amb tots els estereotips de gènere mostrant un personatge femení que actua com un home i s’uneix a l’exèrcit.

En el cas de l’Elsa, la protagonista és una jove princesa destinada a ser reina però decideix fugir de les imposicions socials i decidir ella sola com vol viure la vida.

Les princeses reunides a ‘En Ralph, el destructor 2’

Conscients que moltes de les seves pel·lícules transmeten una idea estereotipada de la dona, Disney ha volgut fer un homenatge feminista en la seva última pel·lícula: En Ralph destrueix internet, la seqüela d’En Ralph, el destructor (2012).

La protagonista femenina del film, Vanellope von Schweetz, queda atrapada en una habitació on es troben totes les princeses Disney: elles mateixes es riuen dels estereotips que representen amb les seves històries.

Al principi, la Vanellope creu que totes són una mica pàmfiles, però quan hi parla s’adona que de fet estan fartes de vestir-se com princeses i esperar que un príncep vagi a salvar-les.

D’aquesta manera, Disney va demostrar que era capaç de riure’s de la visió antiquada de les seves pel·lícules, i adaptar-se als nous temps i al que les noves generacions reclamen.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -