L’estudi de jaciments prehistòrics ens permet saber com era la Terra fa milions d’anys
Per Albert Guasch
Segur que alguna vegada has vist una pel·lícula on apareixen espècies animals que ja no existeixen: dinosaures, mamuts, homínids prehistòrics… hi va haver moltíssims animals que van poblar la Terra abans que els éssers humans.
Com que aquests animals es van extingir fa milions d’anys, solen ser efectes especials generats amb ordinador. Però, si cap ésser humà ha vist mai cap d’aquests animals, com podem recrear-los? Com sabem quin aspecte tenien?
Molt fàcil: Es gràcies a la feina dels paleontòlegs, que ens permet conèixer l’aparença i altres característiques de les formes de vida que ens van precedir en el temps.
Detectius entre les roques
Els paleontòlegs s’assemblen als detectius: investiguen i busquen pistes. La diferència és que la seva finalitat no es atrapar un delinqüent, sinó descobrir com era la vida a la Terra fa milions d’anys, molt abans que aparegués l’ésser humà.
Per aconseguir-ho estudien els fòssils, restes d’animals que van viure fa milers d’anys, per conèixer les seves característiques i la manera com vivien. El treball de camp d’aquests científics se centra en els jaciments, llocs on es conserva una quantitat significativa de fòssils.
A Espanya hi trobem alguns dels jaciments més importants del món, com el Cerro de los Batallones. Les restes d’ossos descoberts en aquest lloc ens permeten reconstruir com era la fauna que va viure allà fa moltíssim de temps: fa 10 milions d’anys!
Aquest jaciment conté restes molt valuoses del Miocè, un període que va començar fa 23 milions d’anys i va acabar fa 5.
T’agradaria veure-ho? Doncs estàs de sort! Els 20 i 21 de juliol s’oferiran visites gratuïtes al Jaciment del Cerro de los Batallones, que es troba a Torrejón de Velasco (Madrid).
L’avantpassat de la girafa va viure a Madrid
Potser creus que els fòssils s’assemblen més a les pedres que als animals i és difícil treure’n informació. Però, pels paleontòlegs, els fòssils diuen molt.
Entre moltes d’altres espècies, al Cerro de los Batallones s’hi van descobrir les restes d’un avantpassat de la girafa actual. A més de donar a conèixer l’aspecte d’aquesta girafa antiga, el descobriment permet construir millor l’arbre genealògic d’aquesta espècie.
Un arbre genealògic és un esquema que detalla els avantpassats i l’evolució d’una espècie. Gràcies a aquest descobriment, els paleontòlegs estan més a prop de determinar com va evolucionar la girafa, quina es la seva procedència i com ha migrat al llarg de milions d’anys. Un coneixement molt valuós en camps científics com la biologia o la zoologia.
Aquest estiu tens l’oportunitat de veure tot això visitant el Cerro de Batallones, jaciment on treballen investigadors de la Universitat Complutense de Madrid o del Museu Nacional de Ciències Naturals.
I no és l’únic! Hi ha molts jaciments que obren les seves portes durant l’estiu: el jaciment de Cueva Victoria a Cartagena, el jaciment de Somosaguas a Pozuelo d’Alarcón o el famós jaciment d’Atapuerca, a Burgos, declarat Bé d’Interès Cultural i Patrimonial de la Humanitat.
Informació elaborada en col·laboració amb MNCN