29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Hitler i Mussolini, les cares del feixisme

Es compleixen 75 anys de la mort d’Adolf Hitler i Benito Mussolini, aliats durant la Segona Guerra Mundial

A l’abril de 1945, pocs mesos abans que acabés la Segona Guerra Mundial (1939-1945), van morir dos dels líders polítics i militars responsables de promoure el conflicte: Benito Mussolini i Adolf Hitler.

Mussolini va ser executat per milicians comunistes el 28 d’abril de 1945. Com a líder del Partit Feixista, va governar a Itàlia entre 1922 i 1943 i va imposar un model feixista que més tard es va traslladar a Alemanya.

D’altra banda, Hitler es va suïcidar a Berlín el 30 d’abril de 1945. El líder alemany va ser el fundador del Partit Nazi, va instaurar un règim totalitari i va promoure la invasió de Polònia l’any 1939, fet que va provocar l’inici de la Segona Guerra Mundial.

Durant els primers anys del conflicte, les Potències de l’Eix (Alemanya, Itàlia i el Japó) van ser capaços de conquerir gran part d’Europa sense que ningú pogués oposar resistència.

No obstant això, la derrota a la batalla de Stalingrad (actualment Volgograd, Rússia) va canviar el rumb de la guerra l’any 1943. Dos anys més tard, els Aliats havien aconseguit recuperar gran part del territori i els líders feixistes van veure que no podrien guanyar.

Encara avui, la Segona Guerra Mundial es considera el pitjor conflicte bèl·lic de la història. Hi van participar una vintena de països dels cinc continents i es calcula que van morir més de 70 milions de persones durant els atacs i a conseqüència de la guerra.

 

Mussolini intenta escapar

Benito Mussolini es va convertir en líder del Partit Feixista d’Itàlia el 1922. Igual que Hitler, gaudia d’un gran suport popular i va aprofitar per instaurar un règim totalitari on ell era Il Duce [El Guia].

El dictador volia recuperar la grandesa de l’Imperi Romà i expandir els dominis italians per tot el Mediterrani. Per això es va unir a Hitler en els seus plans per conquerir Europa: l’exèrcit italià va participar en diverses campanyes pel nord d’Àfrica, als Balcans i el sud d’Europa.

Al juliol de 1943, els Aliats van bombardejar Roma. En veure que Alemanya començava a perdre la guerra, el govern italià (el mateix que havia donat suport a Il Duce) va decidir canviar de bàndol i va ordenar arrestar Mussolini.

Hitler va muntar un dispositiu per rescatar-lo. L’exèrcit alemany havia ocupat algunes zones del nord d’Itàlia i va establir allí un nou govern feixista liderat per Mussolini, encara que Il Duce no tenia cap poder real.

A l’abril de 1945, Mussolini va intentar sortir del país però va ser capturat per un grup de partisans comunistes, membres de la Resistència que lluitaven contra el feixisme italià. Va ser afusellat el 28 d’abril a Giulino di Mezzegra, un petit poble al nord d’Itàlia.

 

El suïcidi de Hitler

Alemanya va perdre la Primera Guerra Mundial (1914-1918) i va sofrir les represàlies dels vencedors: va perdre part dels seus territoris i va ser obligada a lliurar totes les armes, a més de pagar una gran indemnització pels danys provocats.

El país va trigar anys a recuperar-se. Hi havia un sentiment generalitzat de ressentiment contra Europa i Hitler va saber aprofitar aquest descontentament per a exaltar el sentiment nacionalista alemany.

En 1933 va guanyar les eleccions amb el Partit Nazi i un any després es va autoproclamar Führer [Líder], instaurant un règim totalitari i assumint tots els poders. Hitler volia recuperar els territoris de l’antic Imperi Germànic i imposar la ideologia nazi en tota Europa.

Els plans d’Hitler van començar a torçar-se amb la derrota a Stalingrad. A principis de 1945, quan l’exèrcit soviètic s’acostava a Berlín, el Führer es va instal·lar en un búnquer per protegir-se dels atacs aeris.

Allí es va suïcidar el 30 d’abril amb la seva esposa i alguns dirigents del Partit Nazi, dos dies després que Mussolini fos executat i quan la capital d’Alemanya ja havia estat presa pels Aliats.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -