15 novembre 2024
spot_img
15 novembre 2024

Com Hollywood es va convertir en la meca del cinema

L’ambició sense límits d’un inventor de la costa Est va portar els estudis a establir-se a la costa Oest

El tòpic diu que Hollywood és la meca del cinema. Sens dubte ho és: en aquest districte de la ciutat de Los Angeles, a la costa Oest dels Estats Units, es concentren els estudis de cinema més poderosos del món.

També hi viuen moltes de les estrelles que protagonitzen les pel·lícules més taquilleres. I al Dolby Theatre de Hollywood se celebrarà diumenge que ve la cerimònia de lliurament dels Oscars.

La relació entre aquesta part de Los Angeles i la gran pantalla és tan intensa que el nom de Hollywood s’utilitza com a sinònim de la indústria cinematogràfica nord-americana.

Però, com es va convertir en la capital mundial del setè art? Les raons cal buscar-les a molts quilòmetres d’allà, a la costa Est nord-americana, fa una mica més d’un segle.

Patents, judicis i sicaris

Quan es va inventar el cinema, entre finals del segle XIX i principis del XX, es va desencadenar una cursa entre inventors i empresaris que volien aconseguir el control d’aquest nou i prometedor negoci.

La primera indústria cinematogràfica dels Estats Units es va desenvolupar a la costa Est, amb la ciutat de Nova York com a capital. El seu protagonista més important va ser el cèlebre inventor Thomas Edison, que havia comprat les patents de moltes de les tecnologies necessàries per produir i exhibir pel·lícules.

Gràcies a això, Edison va aconseguir monopolitzar el cinema: era pràcticament impossible fer pel·lícules sense utilitzar els invents que ell havia registrat.

Els estudis i productores havien de pagar-li una taxa i Edison portava als tribunals qui decidia no fer-ho. Hi ha qui diu que fins i tot va contractar sicaris per assegurar-se que cobrava.

https://youtu.be/i7zhGvAkde0

Califòrnia, la terra promesa 

La pressió d’Edison era tan gran que alguns dels seus competidors van decidir allunyar-se’n geogràficament. Per a això van escollir el punt més distant al mapa nord-americà: Califòrnia, on les patents de l’inventor no tenien valor.

Aquest estat del sud-oest dels Estats Units tenia alguns avantatges afegits. D’una banda, el clima assegurava moltes hores de sol per gravar. D’una altra, els terrenys eren barats, fet que els permetia comprar parcel·les on aixecar els grans estudis d’enregistrament.

La primera empresa a fugir a l’oest es va instal·lar a Hollywood el 1911 i, durant aquest mateix any, altres quinze companyies van seguir el mateix camí.

Així va ser com van néixer els grans estudis de cinema que coneixem avui dia, com Warner Brothers, 20th Century Fox o Paramount.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -