23 juliol 2024
spot_img
23 juliol 2024

I després del Batxillerat, un Cicle Formatiu de Grau Superior?

Explora aquest itinerari formatiu que trien molts estudiants al finalitzar el Batxillerat

Un cop acabis Batxillerat, tens diferents opcions per continuar estudiant. Segurament, la que tens més present és accedir a la Universitat però tens una altra opció que et pot interessar: Realitzar un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS). De fet, tot i que en els propers dies es publicaran els criteris de prioritat per accedir a aquests cicles i pot variar, fins ara es reserven el 60% de les places dels CFGS a l’alumnat amb el títol de Batxillerat.

A continuació, t’expliquem els aspectes clau dels Cicles Formatius de Grau Superior.

Els CFGS són estudis professionalitzadors que formen part de l’educació superior i que et preparen per desenvolupar una activitat qualificada en un camp professional. Aquests estudis et permeten adquirir competències tècniques essencials per a desenvolupar de manera més efectiva una professió, desenvolupar aptituds necessàries per adaptar-te al context laboral actual i futur i assumir tasques de coordinació i planificació de processos i d’equips. Per tant, com veus, es tracta d’una formació que et prepara per a llocs de treball qualificats i amb un alt grau de responsabilitats.

Aquests estudis tenen una durada de 2.000 hores, distribuïdes en dos cursos acadèmics i s’agrupen en famílies professionals.

Has de tenir en compte que a més dels coneixements tècnics concrets de cada cicle, tots els CFGS contemplen una etapa de formació en centres de treball. Aquesta és una gran oportunitat no només per adquirir coneixements teòrics-pràctics imprescindibles per tal de realitzar la professió per la que t’estaràs formant sinó també per tenir un contacte real i directe amb el món del treball.

Què pots estudiar a través d’un Cicle Formatiu de Grau Superior?

Tens un munt d’opcions entre les que pots triar, en funció dels teus interessos, competències, etc. Recorda fer un bon procés d’autoconeixement alhora de fer la teva tria!

Pots realitzar des d’un CFGS en Eficiència Energètica i Energia Solar Tèrmica i treballar com a gestor/a d’energia o promotor/a de programes d’eficiència energètica; un CFGS de Patronatge i Moda i treballar com a tècnic/a en confecció de prototips o com a dissenyador/a tècnic/a de patronatge i confecció amb disseny i producció assistits per ordinador (CAD / CAM) o un CFGS en Animacions en 3D, Jocs i Entorns Interactius i treballar com animador/a 3D, grafista digital o generador/a d’espais virtuals. I podríem seguir i seguir, revisant els més de 120 CFGS que actualment es realitzen a Catalunya. Explora i descobreix-los!

Quins són els requeriments per poder accedir als CFGS?

Com hem comentat al principi, les persones que heu cursat Batxillerat podeu accedir a CFGS. També ho poden fer les persones que disposin del títol d’un Cicle Formatiu de Grau Mitjà[1]. Recorda consultar els criteris de prioritat per al curs 2024-2025!!

Cal que tinguis en compte que en alguns casos (CFGS en arts plàstiques i disseny, en arts escèniques i esportius) a més de la titulació en Batxillerat es requereix la superació d’una prova d’accés específica i/o d’altres aspectes, que hauràs de revisar si et planteges cursar algun d’aquests Cicles Formatius de Grau Superior.

I després del Cicle Formatiu de Grau Superior, què?

Doncs segueixes tenint un munt d’opcions. Pots decidir incorporar-te al món del treball, tindràs la preparació les competències per fer-ho. Pots decidir cursar un altre CFGS[2], per tal d’obtenir una altra especialització, inclús d’una família professional diferent. En aquest cas has de tenir en compte que en molts casos podràs convalidar crèdits comuns i realitzar la meitat d’hores de pràctiques. Però també pots decidir cursar uns estudis universitaris. El títol del CFGS et dona dret a accedir a la universitat. La nota d’accés per accedir-hi serà la nota mitjana del CFGS (sobre 10) i si necessites millorar la nota, podràs examinar-te de la fase específica de les PAU. En aquest cas és important que revisis les taules de ponderació de l’any per tal de veure quines matèries són les que et ponderen en funció del grau universitari al que vulguis accedir.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -