7 desembre 2022
spot_img
7 desembre 2022
spot_img

Els jocs més tecnològics

L’ús de la tecnologia millora les tècniques d’entrenament i la *equipación dels esportistes per trencar rècords

El paper de la tecnologia a l’esport és cada vegada més important. Els Jocs Olímpics d’Hivern no són una excepció: a PyeongChang 2018 veurem nous avanços que permetran als atletes competir millor i de forma més segura.

L’aerodinàmica, un element clau

Als esports de velocitat, un dels factors decisius és l’aerodinàmica. Unes dècimes de segon poden ser la diferència entre la plata i l’or, per això tots els elements s’estudien fins al més petit detall.

Al ‘bobsleigh’ per exemple, esport en el qual quatre atletes baixen a tota velocitat amb un trineu, el casc i el vehicle se sotmeten a proves a túnels de vent.

En aquestes instal·lacions es duen a terme experiments per simular baixades que permeten comprovar quin disseny ofereix menys resistència i permet aconseguir més velocitat.

L’equip alemany de ‘bobsleigh’ prova el seu vehicle a un túnel de vent. (Gillette World Sport)

Més seguretat pels esportistes

En algunes de les proves d’esquí els participants aconsegueixen velocitats que poden superar els 130 km/h. Una caiguda a aquesta velocitat és molt perillosa i pot arribar a ser mortal.

Aquest any els esquiadors estaran més protegits que mai, amb cascos més lleugers i resistents que en anteriors competicions. A més, molts esquiadors portaran per primera vegada una armilla amb ‘aribags’.

Aquest vestit és semblat al que porten els motoristes de MotoGP i s’infla per esmorteir el cop quan els sensors detecten que l’esportista perd el control.

Entrenaments sota lupa

Un altre esport en el qual la tecnologia s’està fent un lloc és el patinatge de velocitat sobre gel. Aquest esport consisteix en donar voltes en una pista ovalada de 400 metres el més ràpid possible

La tècnica és decisiva: una bona postura i una correcta execució de cada moviment són la clau per guanyar velocitat.

La selecció neerlandesa ha desenvolupat al costat de Samsung un vestit intel·ligent ple de sensors que detecten la posició de l’atleta i la transmeten a l’entrenador a través del seu mòbil.

La granota intel·ligent desenvolupada per la selecció de Països Baixos al costat de Samsung envia els detalls de la posició del patinador al mòbil de l’entrenador. (Samsung)

Si l’entrenador considera que la postura no és bona envia un senyal a l’atleta, que la rep mitjançant la vibració d’una polsera que porta posada.

Aquesta tecnologia encara no està aprovada i no es pot utilitzar durant la competició, però la granota ha ajudat a millorar la tècnica dels patinadors holandesos durant els entrenaments.

Tecnologia per als espectadors

No només els participants es beneficiaran dels avanços tecnològics a PyeongChang. L’empresa de software Intel retransmetrà més de 30 proves en realitat virtual.

Els espectadors podran veure competicions com les de patinatge artístic, esquí alpí i el ‘curling’ des de la seva casa per sentir que estan sobre la pista al costat dels seus ídols a Corea del Sud.

Els assistents als jocs a més podran gaudir de connexió 5G. Aquesta tecnologia permet descarregar contingut d’internet a més velocitat i estar més connectats que mai.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -