22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

Joves promeses de la literatura juvenil

Parlem amb dos escriptors que no superen els 21 anys i ja s’obren camí en el complex món editorial

Per Lucía Carrillo Llamas i Eva Medel

Encoratjar els futurs escriptors és un dels molts motius pels quals es commemora el Dia Internacional de Llibre, una jornada per a ressaltar la importància dels llibres a l’hora de transmetre la cultura.

Així i tot, els escriptors novells s’enfronten a reptes i dificultats d’allò més variats.

Andrés Astasio (Coria, Extremadura, 2000) i Clara López (Múrcia, 1999) són dos joves autors que reflecteixen a la perfecció aquesta vocació per escriure literatura juvenil, de la qual han estat consumidors voraços.

Malgrat la seva edat, tots dos han publicat ja les seves primeres novel·les i ens expliquen com està sent la seva experiència en la indústria editorial.

 

Trajectòries paral·leles

Astasio va començar la seva trajectòria literària molt jove: ell mateix reconeix que amb només sis anys ja escrivia, encara que fora “de manera molt innocent” i que els seus relats amb prou feines arribessin a fer dues pàgines.

De moment té dos títols publicats: La maldición de las islas Makk (Círculo Rojo, 2018), un relat de misteri, i El guardián de la Torre Esmeralda (Titanium, 2019), una obra de fantasia juvenil.

En la seva última novel·la, Astasio ha volgut crear una obra crítica que abordés temes socials universals com la llibertat, el racisme o la igualtat, a través de la història d’una guerra entre dos regnes veïns.

Entre els seus referents literaris destaquen autores com Laura Gallego, Victoria ÁlvarezIria i Selene, les obres de les quals s’emmarquen entre el gènere fantàstic i de misteri.

D’altra banda, Clara López també va començar a escriure molt aviat, encara que admet que al principi no aconseguia concloure cap de les seves històries.

Als 14 anys va descobrir Wattpad, una plataforma social que ofereix a escriptors novells la possibilitat de publicar el seu llibre < internet i posar-lo a la disposició d’una comunitat de 80 milions d’usuaris.

Participar en aquesta plataforma per a creadors la va ajudar a trobar una editorial disposada a publicar el seu primer llibre: Enigmático (Universo de Letras, 2017), una història romàntica amb aires de misteri i un gran secret que manté el lector en suspens fins al final.

Pel que fa a les seves motivacions a l’hora d’escriure, López confessa que escriure és una forma d’alliberament. Les seves influències més elementals es remunten a Orgull i Prejudici de Jane Austen i a escriptors com Charlotte Brönte o Charles Dickens.

 

Aspiracions professionals

A tots dos els agradaria dedicar-se per complet a la literatura, però són conscients que és complicat.

“Cal tenir molts lectors constants i moltes vendes”, assegura Astasio. El jove escriptor també se sent atret per l’escriptura de guions al món audiovisual, una professió que considera vinculada a la literatura.

López va començar a escriure com una afició i, encara que manté aquesta idea, li encantaria que això canviés en un futur per a poder dedicar-s’hi professionalment.

Tot i que encara els queda camí per recórrer, la creativitat de tots dos joves atresora històries que mereixen ser gaudides.

El tema de la setmana compta amb la col·laboració de la Universitat Catòlica de Múrcia (UCAM)

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -