Per què les adolescents se senten atretes per la novel·la romàntica, especialment la que sorgeix de plataformes com Wattpad? Quin tipus de relacions propicien aquestes lectures i com afavorir el pensament crític entre les lectores?
Per respondre aquestes qüestions, conversem amb Júlia Baena, especialista en literatura juvenil i promotora de la lectura. L’entrevistem des de la biblioteca de l’institut on treballa, un espai que gestiona amb l’objectiu d’impulsar el plaer per la lectura entre l’alumnat adolescent mitjançant recomanacions i activitats diverses.
Per què persisteix el fals mite que els joves no llegeixen, si les dades demostren que són la franja d’edat que més ho fa?
Probablement perquè no llegeixen allò que els adults voldríem que llegissin.
I què llegeixen els adolescents?
I què els interessa als adults? Doncs de tot… És difícil perquè depèn del perfil i dels gustos de cada persona. Ara bé, detectem que entre les noies hi ha predilecció per la novel·la romàntica.
I entre les nenes també?
Nenes d’11, 12 i 13 anys estan accedint a títols destinats a noies molt més grans que elles, a partir de 16 anys. La novel·la romàntica que abans em demanaven a 3r i 4t d’ESO ara me la demanen a primària.
“La novel·la romàntica que abans em demanaven a 3r i 4t d’ESO ara me la demanen a primària”
Julia Baena, especialista en literatura juvenil i promotora de la lectura
A què es deu aquest fenomen?
Podríem trobar-hi tres factors: la recomanació entre iguals, el màrqueting que hi ha al darrere -que és molt important-, i el gran volum de publicacions que s’editen. Moltes d’aquestes novel·les sorgeixen de Wattpad o plataformes similars, d’escriptores amateurs i de joves lectores que fan fanficció.
Què explica aquesta novel·la romàntica?
Sovint reprodueix els mateixos patrons: una relació basada en el dolor i el patiment. Nenes de primària estan llegint novel·la romàntica basada en relacions sacrificades i càrregues de sexe explícit i això pot acabar contribuint en el seu imaginari. Em preocupa molt més això que no que llegeixin escenes de sexe.
Si és una moda serà inevitable que se’ls llegeixin…
És important que les famílies s’interessin per aquests títols, que en parlin a casa. La censura no servirà de res.
I els centres educatius què hi poden fer?
Són novel·les que es llegeixen fora de l’àmbit escolar. Cal que les escoles tinguin biblioteques on recomanin novel·la romàntica de qualitat. I és important també que avisin a les famílies si detecten que nenes de 4t, 5è o 6è estan llegint novel·les per a majors d’edat perquè estan consumint “porno literari”.
Què adverteix a un adult que aquella novel·la no és apta per a una nena de primària?
Cal que les editorials assumeixin la seva part de responsabilitat i que ubiquin els trigger warnings, els avisos de contingut delicat o explícit, a la coberta perquè siguin ben visibles. I, d’altra banda, existeix un tema ètic de voler publicar una novel·la amb contingut masclista quan saps que la llegiran noies… Però aquí ja no hi entro.
A quina secció de les biblioteques i llibreries s’haurien d’ubicar aquestes novel·les?
A la d’adults, no a la secció juvenil. Són novel·les new adult -nous adults- destinades a joves a partir de 18 anys. A diferència de les novel·les young adult -adults joves-, els protagonistes de les new adult són universitaris i, per tant, són destinades a públic major d’edat.
Com podem fomentar el pensament crític davant aquestes lectures?
Parlant sobre els estereotips que hi apareixen, sobre el desenllaç -si la noia acaba amb un noi encara que l’hagi fet patir tota la novel·la-, i comparar-la amb la novel·la romàntica de qualitat i que no segueix aquest tipus de patrons.
L’adolescència és una etapa de canvis, també en la lectura?
Hi ha de tot. Hi ha joves que deixen de ser lectors, que passen de la narrativa al còmic o d’altres que descobreixen els clàssics. Cal dotar-los de les eines per interpretar allò que estan llegint. No pot ser que passin de llegir Geronimo Stilton a primària a Víctor Català a secundària perquè no tindran les eines per entendre-ho.
Què li preguntaries a un adolescent que no llegeix?
Què t’interessa? Què t’agrada? I a partir d’aquí començaríem a escollir per exemple entre ficció o coneixements. Si escull coneixements, quin tema? Si escull ficció, quin gènere? És com quan vas a mirar una pel·lícula. I no només li preguntaria què li interessa sinó també quins són els seus hàbits de lectura per començar a poc a poc.
Llegir és important per….?
Perquè a tots els humans ens agraden les històries, per això escoltem música i veiem pel·lícules. La lectura ens permet accedir a milions de relats i explorar temes que ens agraden i ens interessen. I és també una bona manera d’entendre el món i de conèixer-nos millor a nosaltres mateixos.
Julia Baena és doctora en Educació, Diplomada en Biblioteconomia i Documentació, graduada en Informació i Documentació i màster en Gestió de Continguts Digitals. També és professora associada a la Universitat de Barcelona (UB) i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i crítica de literatura juvenil a l’Ibbycat, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.
Vols llegir novel·la romàntica de qualitat?
Consulta les recomanacions de Julia Baena en català:
- Deixa’t portar, Sarah Dessen (Grup 62)
- L’estabilitat del precipici, Èlia Riudavets Herrador (Pagès editors)
- Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, Benjamin Allire Saenz (L’Altra Editorial)
- Mary John, Ana Pessoa (Elastic Books)
- No hi havia a València…, Mercè Climent (Sembra Llibres Coop.V)
Consulta les recomanacions de Julia Baena en castellà
- El sol también es una estrella, Nicola Yoon (Ediciones SM)
- Al final mueren los dos, Adam Silvera (Ediciones Urano)
- Eleanor & Park, Rainbow Rowell (Alfaguara)
- Guía para lesbianas en un colegio católico, Sonora Reyes (Nube de tita)
T’agrada el còmic?
Consulta les recomanacions de Julia Baena en català i castellà:
- La noia del mar, Molly Knox (Astronave)
- Bloom, Kevin Panetta-Savanna Ganucheau (Planeta de Libros)
- La última noche, Rainbow Rowell (Alfaguara)
- Laura Dean me ha vuelto a dejar, Mariko Tamaki (Ediciones La Cúpula, S.L)
- A silent voice, Yoshitoki Oima (Milky Way Ediciones)
- Quiero comerme tu páncreas, Yoru Sumino e Idumi Kirihara (ECC Ediciones)