18 maig 2024
spot_img
18 maig 2024

La caça furtiva i els santuaris d’animals, dues realitats en un mateix continent 

Al continent africà coexisteixen iniciatives per salvar els animals en perill d’extinció i aquells que volen caçar-los pel seu benefici 

Per Diego Sebastian Ortiz Jaramillo

Més de 31.000 espècies al món es troben amenaçades, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN, per les seves sigles en anglès). Moltes es troben al continent africà

Per exemple, el lleó, considerat el rei de la sabana i un dels emblemes de l’Àfrica, tot just té una població estimada d’entre 23.000 i 39.000 exemplars, segons la Llista Vermella

En el cas dels elefants, n’hi haurien al voltant de 400.000, segons dades de l’últim estudi publicat per l’IUCN l’any 2016. I pel que fa als rinoceronts, de negres n’hi ha més de 5.500 espècimens, mentre que de blancs n’hi ha al voltant dels 18.000

 

Una amenaça pels animals i els humans 

Malgrat els esforços internacionals per protegir els animals salvatges, aquests continuen enfrontant-se a greus perills

La caça furtiva és un dels principals problemes per a la conservació dels animals a l’Àfrica. L’avanç de la tecnologia per la cacera, la demanda de caps o cossos sencers com a trofeu, el tràfic de pells i la venda de parts com banyes o òrgans per la medicina tradicional o la gastronomia en alguns països s’han convertit en amenaces per a la fauna del continent. 

Els caçadors furtius arriben a aquestes zones protegides equipats amb armament d’última generació. Aquest armament no només s’utilitza contra els animals. Diversos dels voluntaris o treballadors poden acabar ferits o inclús assassinats a mans dels furtius. 

Durant la pandèmia provocada per la Covid-19, per exemple, tenir cura dels animals en parcs i santuaris ha estat un desafiament. D’acord amb l’Aliança Panafricana de Santuaris (PASA, per les seves sigles en anglès), diversos d’aquests llocs s’enfronten a l’escassetat d’aliments i de diners per protegir la fauna, a causa del tancament de les instal·lacions i a la falta d’entrades venudes.

 

 

Els santuaris, espais per una nova vida

Els santuaris són una esperança per aquests animals. Ajuden en la reproducció dels animals i s’asseguren que les cries creixin sanes. 

Al continent hi ha diverses institucions d’aquest tipus, moltes de les quals han ajudat a mantenir les poblacions de lleons, elefants, rinoceronts i primats, entre d’altres. 

Però no totes les organitzacions que s’anuncien com a santuaris són ètiques. En alguns casos serveixen com a reclam perquè turistes acudeixin de voluntaris per obtenir un benefici i no tenen en compte el benestar dels animals. 

 

Però abans cal verificar…

Si el teu pla és anar com a visitant o voluntari a una d’aquestes institucions, recomanem tenir en compte aquests punts:

Confirmar que sigui una organització legalment constituïda i reconeguda pel país en el qual es troba. 

Vigilar si aquest lloc permet la reproducció en cautiveri. Aquesta pràctica només s’ha de dirigir a l’investigació o utilitzar-se com un estadi previ per tornar les espècies als seus ecosistemes. 

Verificar si es venen animals, ja que podria tractar-se d’una estratagema per al comerç de fauna. 

El lloc ha de tenir un estricte control dels ingressos i sortides dels animals de les seves zones. 

Confirmar si el lloc compta amb assegurances de salut i vida per als voluntaris ja que també poden resultar ferits durant la seva feina.

Informació elaborada amb la col·laboració del màster universitari de Periodisme i Comunicació Digital de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -