Cultura / Història / Notícia del Dia

La comunitat xinesa celebra l’Any Nou, representat per la Serp de Fusta

El calendari tradicional es basa en la posició del sol i les fases de la lluna, i cada any està representat per un dels dotze animals de l’horòscop xinès

Els ornaments vermells decoren els carrers i les cases durant l'Any Nou xinès/Alexey Demidov/Pexels
Els ornaments vermells decoren els carrers i les cases durant l'Any Nou xinès/Alexey Demidov/Pexels

El calendari tradicional es basa en la posició del sol i les fases de la lluna, i cada any està representat per un dels dotze animals de l’horòscop xinès

El passat 29 de gener de 2025 vam donar la benvinguda a l’Any Nou xinès. Aquesta celebració, també coneguda com a Festa de la Primavera, és una de les més importants a la cultura xinesa. La tradició compta amb més de 4.000 anys d’antiguitat i, a més de la Xina, se celebra a altres països asiàtics com Vietnam, Corea, Singapur o Malàisia.

Tot i que a la Xina generalment s’utilitza el mateix calendari que a la resta del món (el calendari gregorià, que té 12 mesos i 365 dies), els ciutadans del país segueixen el calendari tradicional xinès per a algunes festes. Per això l’Any Nou no se celebra l’1 de gener, com passa a Occident, sinó que és una data que varia cada any.

Aquesta celebració es basa en un calendari lunisolar, en què els dies i els mesos es fixen en funció de la posició del sol i les fases de la lluna. Així, la festivitat comença el primer dia del primer mes lunar d’aquest calendari, una data que canvia cada any, però que generalment té lloc entre finals de gener i mitjans de febrer.

Una de les seves particularitats és que cada any és representat per un dels dotze animals de l’horòscop xinès: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, granota, gall, gos i porc. Aquest 2025 és l’any de la Serp de Fusta, un animal que té una sèrie de característiques associades.

Com se celebra l’Any Nou xinès?

Abans que s’acabi l’any les persones netegen casa seva per desfer-se de la mala sort i donar la benvinguda a un nou cicle. A més, durant aquesta festa les famílies es reuneixen per menjar junts i preparen plats tradicionals que simbolitzen la prosperitat i la bona sort.

Aquesta festa és tan important per a la comunitat xinesa que, durant la celebració, es produeix un dels moviments migratoris més grans del món: milions de ciutadans recorren milers de quilòmetres, des d’altres ciutats del país o des de l’estranger, per tornar a casa i celebrar el Cap d’Any amb les famílies.

Durant aquesta festa, els carrers i les cases es decoren amb ornaments vermells, que és el color de la bona sort a la cultura xinesa, hi ha focs artificials i grans cercaviles amb dracs. Els adults també solen donar als nens sobres vermells amb diners com un símbol per atraure la fortuna.

La celebració s’allarga durant dues setmanes fins a la Festa dels Fanals, en què els carrers s’omplen de fanalets de paper molt elaborats. Aquesta se celebra el quinzè dia del primer mes al calendari lunisolar i marca l’últim dia de les celebracions de l’Any Nou xinès.

Què representa la serp?

A la Xina, cada any està representat per un dels dotze animals de l’horòscop xinès.  L’assignació de l’animal del zodíac segueix un cicle que es repeteix cada dotze anys. Per exemple, aquest 2025 és l’any de la serp, però també ho va ser el 2013, el 2001 i el 1989.

A la cultura xinesa, cada animal té una sèrie de característiques associades. Per exemple, la serp simbolitza la intel·ligència, l’astúcia i la intuïció. Durant l’any de la serp, es creu que les persones poden progressar en la presa de bones decisions i en la resolució de problemes.

Aquestes característiques van més enllà i també s’associen a les persones segons el seu any de naixement. Depenent de si vas néixer l’any de la serp, del drac o del bou, es creu que seràs d’una manera o altra; el mateix passa amb els dotze signes zodiacals de l’astrologia occidental (àries, taure, peixos, bessons, sagitari…)

Totes aquestes creences tenen segles d’història i s’han transmès de generació en generació com a part de l’herència cultural xinesa. Per a moltes persones, creure en les supersticions forma part de la seva identitat cultural i és una cosa que els fa sentir connectats amb la comunitat.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)