1. Team Sky (Regne Unit)
Durant la primera dècada del s.XXI, els casos de dopatge van afectar greument els ciclistes espanyols, italians i alemanys. Aquesta situació va oferir una oportunitat per al ciclisme britànic, orfe d’estrelles a la carretera però autèntic dominador de les pistes.
Així, l’any 2011, la plataforma televisiva Sky (propietat del magnat de les comunicacions Rupert Murdoch) va crear un equip que unia un potencial econòmic immens i uns corredors de gran talent. Els èxits avalen el Team Sky, que en sis anys ha aconseguit quatre Tours de França: Bradley Wiggins el 2012 i Chris Froome el 2013, 2015 i 2016.
Els espanyols Mikel Landa i Mikel Nieve són els grans escuders del líder, el britànic Chris Froome, junt amb Wout Poels i el gal·lès Geraint Thomas.
2. Team Katusha (Rússia)
Els petrodòlars que van arribar al futbol de la mà de magnats russos també han arribat al ciclisme. El Katusha es va crear el 2009 per impulsar el ciclisme a Rússia, però els propietaris de seguida van veure que no allà no tenia massa recorregut i van apostar per les proves internacionals.
La direcció esportiva va aconseguir fitxar el millor ciclista que l’equip ha tingut fins ara: el català Joaquim ‘Purito’ Rodríguez. Aquest ciclista veterà va saber explotar el seu equip i va donar els millors resultats mai aconseguits a l’esquadra russa. A més, es va envoltar de bons gregaris de casa com Xavi Florencio, Alberto Losada, Ángel Vicioso i Dani Moreno.
Després de la retirada de Purito la temporada passada, el futur del Katusha està a les cames del jove rus Ilnur Zakarin.
3. Astana (Kazakhstan)
L’equip blau cel va néixer l’any 2007 gràcies al suport del govern de Kazakhstan al ciclista més famós del país, Alexander Vinokurov, que en aquella època estava acusat de diversos casos de dopatge.
L’ombra de dopatge sempre ha envoltat aquest equip, amb el qual Lance Armstrong va tornar a competir després que es retirés l’any 2006. Malgrat tot, els diners mouen muntanyes i molts corredors han fet les maletes per córrer en un dels “nous rics del ciclisme”, com el ciclista espanyol Alberto Contador o l’italià Vincenzo Nibali.
Entre les victòries més destacades de l’Astana s’hi compten dos Tour de França (2009 i 2014), tres Giro d’Itàlia (2008, 2013 i 2016) i dues Vueltas a Espanya (2008 i 2015).
4. Movistar (Espanya)
El Movistar és l’únic representant espanyol a la màxima categoria del ciclisme internacional. I també és l’equip més veterà.
Fundat el 1980, ha passat per les mans de diverses empreses: Aluminios Reynolds, Banco Banesto, el Govern de les Illes Balears, la banca francesa Caisse d’Epargne i, finalment, la telefònica Movistar des de 2011.
El director esportiu de l’equip, Eusebio Unzué, (germà de Juan Carlos Unzué, entrenador de futbol del Celta) ha gestionat un equip amb grans líders i guanyadors de les proves més importants del calendari. Entre els més destacats: Miguel Indurain (cinc Tours i dos Giros) i Pedro “Perico” Delgado (un Tour i dues Vueltas)
Avui dia, el colombià Nairo Quintana (Giro 2014 i Vuelta 2016) és el màxim rival dels ciclistes de l’Sky i, acompanyat per Alejandro Valverde, el ciclista més complet del pilot, formen una equip molt cuidat per aspirar a tot.
5. BMC Racing Team (Estats Units)
L’actuació estel·lar de Lance Armstrong al Tour (encara que després es descobrís que feia trampes) va servir perquè els patrocinadors nord-americans decidissin apostar fort pel ciclisme.
En pocs anys van aparèixer equips amb molts diners que eren capaços de fitxar alguns dels millors ciclistes, com el BMC Racing Team. Aquest equip va néixer el 2006 i des de 2011 forma part de la màxima categoria del ciclisme, si bé el seu millor èxit segueix sent el Tour 2011 de Cadel Evans.
Les joves promeses nord-americanes no van explotar com s’esperaven i des de fa uns anys la formació va decidir apostar per la veterania dels europeus. Philippe Gilbert i Greg Van Avermaet han estat els seus millors ciclistes i han aconseguit guanyar el Campionat del Món de 2012, la medalla d’or als Jocs Olímpics de Rio 2016 i clàssiques com la Fletxa Valona o la París-Roubaix.
6. Lotto Soudal (Bèlgica)
L’any 1985, la loteria belga va decidir crear un equip, el segon més veterà de tota la competició. L’estructura de patrocinadors secundaris del Lotto Soudal ha fet que hagi tingut 21 denominacions comercials diferents.
El Lotto és més versàtil que l’altre equip belga del Tour (el Quick-Step), obté menys victòries però, en general, aconsegueix millors resultats a les proves més importants.
7. Quick-Step Floors (Bèlgica)
Tot i que va néixer l’any 2003, és una de les formacions més antigues que participen al Tour. Aquest equip ha canviat de nom sis vegades, però sempre ha mantingut la marca principal: parquets de ràpida instal·lació.
Els corredors del Quick-Step Floors són uns especialistes de les curses clàssiques de primavera (que duren només un dia), de les etapes contrarellotge i esprints. Han obtingut centenars de victòries d’etapa però no tenen una gran figura líder que pugui aspirar a guanyar una volta de tres setmanes.
8. Bahrain Merida (Emirats Àrabs)
Els països del golf d’Aràbia són els nous rics del món. Tant, que es poden permetre crear un equip nou i fitxar un dels millors ciclistes d’un dels millors equips: l’italià Vincenzo Nibali, que ha abandonat l’Astana per signar amb el Bahrain Merida.
Darrere seu, una llarga llista de ciclistes de prestigi es van sumar a aquesta oportunitat. Fins i tot l’espanyol Purito Rodríguez va signar amb ells després de retirar-se i ara és un dels tècnics de l’equip.
Un cas molt diferent és el de l’UAE Abu Dhabi Cycling Team. Aquest equip es va formar a partir d’un equip italià, el Lampre, que ja existia des de 1990 però que estava a punt de desaparèixer per manca de finançament.
9. FDJ (França)
L’any 1997, la loteria francesa va crear el seu equip ciclista. L’FJD és un cas excepcional, perquè sempre s’ha mantingut com a únic patrocinador (excepte al 2013, quan van sumar-s’hi els magatzems de la construcció Big Mat, una empresa amb una llarga tradició de patrocinis dins del ciclisme).
L’FJD no té un palmarès gaire destacat però avui confia en Thibaut Pinot com a líder per les voltes més importants. Thibaut va ser 3r al Tour 2014 i aquest any ha estat 4t al Giro d’Itàlia.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English