3 maig 2024
spot_img
3 maig 2024

La darrera cançó de The Beatles

Paul McCartney ha utilitzat una intel·ligència artificial per “extreure” la veu de John Lennon d'un antic enregistrament i així acabar una cançó de la banda

La intel·ligència artificial (IA) ha arribat també a la música i està revolucionant les possibilitats de la indústria per crear cançons. Fa uns dies, Paul McCartney, integrant de The Beatles, va anunciar a la BBC que l'ús de la intel·ligència artificial permetrà la producció i publicació de “l'última cançó” de la banda.

A l'abril de 1970, sis mesos després del llançament de l'àlbum Abbey Road, The Beatles va anunciar que se separava. 50 anys després de la seva separació, el grup és considerat un dels més importants de la història del pop. Les seves cançons segueixen sonant avui dia a pel·lícules, sèries i anuncis de televisió.

L'anunci de McCartney ha sorprès els fans de la banda, que fa uns quants anys que no escolten una nova cançó de The Beatles. Segons ha explicat el cantant i compositor, els productors han utilitzat una intel·ligència artificial per “extreure” la veu de John Lennon d'un enregistrament antic.

La cançó estava en un casset que Yoko Ono va entregar a McCartney després de la mort de Lennon, assassinat el 1980 per un seguidor del grup. El problema és que l'enregistrament original presentava problemes tècnics i el so estava molt distorsionat. La IA hauria permès “netejar” l'àudio i “extreure” la veu de Lennon per utilitzar-la en una altra barreja.

Encara que no se sap el nom del tema, la cadena de televisió BBC assegura que podria tractar-se d'una composició del 1978 anomenada Now and Then. McCartney ja ha anunciat que aquesta nova cançó formarà part del “disc final de The Beatles”, per la qual cosa intel·ligència artificial farà realitat el desig de molts fans: escoltar un tema inèdit de The Beatles.

El poder de la intel·ligència artificial

Encara que l'anunci de McCartney a la BBC ha agafat per sorpresa molts fanàtics, no és la primera vegada que la intel·ligència artificial és utilitzada a l'entorn de The Beatles. Al documental Get Back (2021), dirigit per Peter Jackson i centrat en el procés d'enregistrament de l'àlbum Let It Be, ja es va utilitzar aquesta tecnologia.

El documental utilitza imatges d'arxiu i enregistraments d'àudio inèdits del 1969, per la qual cosa moltes no tenien una gran qualitat. Per aquesta raó, Emile de Rey, l'editor de diàlegs del llargmetratge, va entrenar diversos ordinadors per reconèixer les veus dels quatre integrants, aïllar-les de sorolls de fons i crear un so "net".

A la seva última gira, Paul McCartney també va decidir fer ús de la tecnologia i va aconseguir cantar a “duo” amb el seu company John Lennon. En un moment del concert, l'integrant de The Beatles va utilitzar una gran pantalla del darrere on Lennon apareixia cantant la seva part de la cançó I've Got a Feeling.

A través d'intel·ligència artificial, els productors han aconseguit extreure l'àudio de la part d'aquesta cançó en què Lennon cantava, i per això McCartney simplement havia de cantar per sobre. Gràcies a la tecnologia, el duet de The Beatles ha tornat a sonar en un gran estadi com als vells temps, encara que sigui de manera virtual.

The Beatles, un grup de llegenda

The Beatles és considerat un dels grups més importants de la història de la música. El seu impacte va revolucionar el panorama musical i cultural de l'època, deixant un llegat durador que perdura actualment. 50 anys després de la seva separació, milers de fans a tot el món segueixen escoltant les seves cançons.

El grup va començar la seva carrera musical a la ciutat anglesa de Liverpool a finals de la dècada de 1950. Durant diversos anys, la banda va canviar de nom i d'integrants. No va ser fins al 1962 quan es van reunir els quatre components que avui dia recordem: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, i Ringo Starr.

Entre 1962 i 1970 van treure 13 àlbums d'estudi, a més de nombrosos recopilatoris i senzills. Durant aquests anys, la banda va experimentar constantment amb nous sons i tècniques de gravació. Es diu que amb les seves cançons van trencar les convencions musicals establertes i van ampliar els límits entre el rock i el pop.

A la primera meitat de la dècada de 1960, The Beatles es va convertir en tot un fenomen de masses. Els integrants de la banda es van fer famosos a nivell mundial com cap altre grup de música ho havia fet abans, en una època en què no hi havia internet ni xarxes socials.

Parlem de la Beatlemania, terme que es fa servir per descriure l'enorme interès dels joves de l'època cap al grup. Les “beatlemaniaques” mostraven una gran devoció per The Beatles i els concerts sovint es convertien en esdeveniments caòtics, amb multituds embogides que tractaven desesperadament d'acostar-se als seus ídols.

Després de diverses diferències creatives i tensions personals entre els membres del grup, a l'abril de 1970, Paul McCartney va anunciar la seva sortida de la banda. Això va portar a la separació oficial de The Beatles.

Treballa l’actualitat a l’aula  

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -