Cada cop més hospitals utilitzen eines d’intel·ligència artificial per detectar aquesta malaltia amb més rapidesa i precisió, millorant el diagnòstic dels pacients
El 2022, es van diagnosticar 2,3 milions de casos de càncer de mama en dones de tot el món i es van registrar 670.000 morts com a conseqüència. Són les darreres dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre aquesta malaltia, que afecta principalment les dones i que avui dia és un dels tumors malignes més freqüents.
El 2022, es van diagnosticar 2,3 milions de casos de càncer de mama en dones de tot el món i es van registrar 670.000 morts com a conseqüència. Són les darreres dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre aquesta malaltia, que afecta principalment les dones i que avui dia és un dels tumors malignes més freqüents.
Aquest tipus de càncer es produeix quan lescèl·lules que estan al si (o mama) experimenten canvis en el seu ADN i comencen a créixer de manera descontrolada. Aquestes cèl·lules “anormals” es van dividint i acumulant fins a formar el que es coneix com a tumor.
Cada 19 d’octubre es commemora el Dia mundial contra el càncer de mama per sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia que afecta milions de dones cada any. Un dels objectius d’aquest dia és conscienciar de la importància del diagnòstic precoç.
Cada año, cada 19 de octubre se celebra el Día Mundial Contra el Cáncer de Mama pero… ¿Por qué es importante celebrar este día? (Sigue leyendo👇) #CancerDeMamapic.twitter.com/CVCrWMatCb
El càncer de mama és perillós perquè, si no es detecta i tracta a temps, es pot estendre a altres parts del cos (aquest procés es coneix com a metàstasi). Això pot causar greus problemes de salut i, en alguns casos, la mort del pacient. Per aquesta raó, és molt important que la malaltia es detecti en etapes primerenques.
Quan parlem de detecció precoç o primerenca ens referim a identificar el càncer com més aviat millor, és a dir, en les seves etapes inicials o en un moment en què la malaltia és present, però encara no ha causat dany greu.
Per això s’utilitzen diversos mètodes: per exemple, les dones poden realitzar-se autoexàmens de mames i sotmetre’s a mamografies periòdiques (una mena de radiografia al pit).
Hoy es el Día Mundial de la Lucha contra el Cáncer de Mama. Recuerden hacerse los controles médicos y el autoexamen palpándose. La detección temprana puede salvarles la vida. pic.twitter.com/RxTAJT05TY
Com en totes les malalties, la investigació al càncer de mama compleix una funció primordial. Gràcies al paper de la ciència, es poden desenvolupar tractaments més efectius i menys invasius per a les persones diagnosticades. Però el paper de la investigació també és fonamental en la detecció primerenca de la malaltia.
En aquest sentit, la intel·ligència artificial (IA) hi juga un paper clau. Des de fa uns anys, multitud d’hospitals de tot el món estan utilitzant eines d’IA per detectar amb més precisió i rapidesa la presència de cèl·lules canceroses a les mames de les pacients.
En les etapes inicials, els càncers poden ser extremadament petits i difícils d’identificar a simple vista per part dels metges. La IA pot ser de gran ajuda perquè és capaç d’analitzar imatges (com mamografies i ressonàncies magnètiques) amb més detall, detectant patrons sospitosos.
El març del 2024, un hospital del Regne Unit va fer un exhaustiu estudi amb una eina d’intel·ligència artificial anomenada Mia. Aquesta va analitzar prop de 10.000 mamografies i va aconseguir identificar de manera exitosa aquelles que presentaven signes de càncer, incloent-hi les d’11 pacients que no havien estat diagnosticades pels metges.
Tot i l’avenç de la intel·ligència artificial, les anàlisis que fan aquestes eines encara proporcionen resultats preliminars o recomanacions. Per això, actualment, continuen sent els radiòlegs i oncòlegs els qui interpreten aquestes dades i prenen les decisions finals.
Símptomes i signes
Els símptomes més comuns del càncer de mama són: l’aparició d’un nòdul o bony al si; l’alteració a la mida, forma o aspecte de la mama; l’aparició d’alteracions a la pell de la zona (fulls, envermelliment, esquerdes…); el canvi d’aspecte del mugró i/o la secreció de líquids de forma anormal.
L’OMS aconsella que les dones acudeixin a un professional tan bon punt detectin alguns d’aquests símptomes i que no es demorin més d’un o dos mesos a anar al metge, encara que no sentin cap dolor.
D’altra banda, no tots els nòduls que apareixen als pits han de ser cancerígens. Segons l’Organització Panamericana de Salut (OPS), fins al 90% de les masses mamàries no impliquen el desenvolupament d’una malaltia com el càncer, sinó que poden venir causades per altres raons, com ara quists o infeccions a la zona.
Pel que fa al tractament, normalment consisteix en una cirurgia per extirpar el tumor i radioteràpia per frenar l’avenç de la malaltia al pit. A més, se solen receptar una sèrie de medicaments per reduir el risc de metàstasi.
Treballa l’actualitat a l’aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Galetes de tercers
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!
Galetes addicionals
Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:
(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!
Deixa un comentari