El nou president pot canviar el rumb dels Estats Units en àmbits com el canvi climàtic, la immigració o la cooperació internacional
Joe Biden ha jurat el càrrec com a 46è president dels Estats Units el 20 de gener, tal com estava previst, malgrat la pandèmia i l'estat d'alarma provocat pels últims atacs contra el govern.
Era la 59a presa de possessió d'un president dels Estats Units, però ha estat sens dubte la més diferent de totes. Començant perquè el president sortint, Donald Trump, ha decidit no assistir-hi.
La pandèmia del coronavirus ha impedit realitzar actes multitudinaris i ha obligat a organitzar part de les celebracions en petit format o de manera virtual. A les escales del Capitoli, l'edifici on es troben el Congrés i el Senat, els convidats duien tots mascareta i mantenien la distància de seguretat.
D'altra banda, els actes d'investidura també s'han vist afectats per les fortes mesures de seguretat instaurades des de l'assalt al Capitoli del passat 6 de gener, quan desenes de partidaris de Trump, seguidors de la teoria QAnon i membres de grups d'ultradreta van entrar a la força en l'edifici.
Des de llavors, 25.000 soldats han patrullat pels carrers de Washington, la capital dels Estats Units, per a evitar nous enfrontaments i garantir la seguretat del nou govern.
Però la nova legislatura també ha fet història per altres motius. Per exemple, el jurament de Kamala Harris com a vicepresidenta. És la primera dona de la història dels Estats Units a ocupar el càrrec i, com a filla d'immigrants (la seva mare és índia i el seu pare, jamaicà), el nou govern envia un missatge a favor de la diversitat al país.
Cap a les 12 del migdia, tal com estableix la tradició, Biden ha recitat les paraules del jurament presidencial recollides en la Constitució de 1879:
Juro solemnement que exerciré fidelment el càrrec de President dels Estats Units, i fins al límit de la meva capacitat, preservar, protegir i defensar la Constitució dels Estats Units
Un discurs per al futur
Després de jurar el càrrec, el nou president llegeix un discurs inaugural per explicar els seus plans de futur. En aquest cas, Biden s'ha centrat en la unitat del país.
El resultat de les eleccions de 2020, molt disputades, han deixat un país molt dividit. Malgrat que Biden va ser proclamat vencedor, Donald Trump es va negar a reconèixer els resultats i ha passat setmanes animant als seus partidaris a protestar contra el nou govern. El resultat final va ser l'assalt al Capitoli de principis de gener.
La presidència de Trump ha estat envoltada de polèmiques, des de la construcció del mur a la frontera amb Mèxic fins a la retirada dels Estats Units de l'Acord pel Clima de París o de l'Organització Mundial de la Salut en plena pandèmia.
En aquest sentit, Biden ja ha anunciat una desena d'ordres executives per revertir el llegat de Donald Trump.
D'altra banda, el nou president haurà d'aplicar fortes mesures per combatre la pandèmia del coronavirus i així superar la crisi econòmica i social que travessa el país. Els Estats Units és el país més afectat per la pandèmia, amb més de 24 milions de persones contagiades i més de 400.000 morts, segons dades de la Universitat Johns Hopkins.
Milions d'estatunidencs esperen que el nou president aconsegueixi unir el país i acabar amb els casos de racisme i brutalitat policial dels últims anys. Però Biden també haurà de convèncer els milions de ciutadans que van votar Trump i les seves idees.
Qui governa els Estats Units és important perquè és un dels països més rics i influents del món. Molts governs estrangers veuen en Biden una figura més conciliadora i dialogant que Trump, i esperen que això faciliti arribar a acords i col·laboracions.