23 gener 2025
spot_img
23 gener 2025

La paraula ‘dana’, escollida neologisme de l’any 2024

La segona paraula més votada de la campanya 'El neologisme de l'any', és 'no-binari-ària' i la tercera, 'cancel·lar'

"Dana" ha estat escollit neologisme de l’any 2024. Un neologisme és una paraula nova que s’incorpora a una llengua. La pot haver creat una sola persona o que hagi evolucionat amb el pas dels anys. Que s’utilitzi o no depèn de l'acceptació del nou mot entre una comunitat de parlants

El neologisme "dana" ha rebut el 21,4% dels vots en la campanya “El neologisme de l’any”, organitzada per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el TERMCAT i 3Cat, amb el seu portal lingüístic ésAdir, que ja va per l'onzena edició. Això representa 2.216 vots, d’un total de més de 10.000 persones que han participat en l’enquesta. 

Els usuaris havien de votar a través d'internet entre deu candidats. La segona paraula més votada ha estat "no-binari/no-binària" (amb el 15,5% dels vots) i la tercera, a molt poca distància, "cancel·lar" (amb el 15% dels vots). Coneguts els resultats d’aquesta edició, l’IEC es compromet a estudiar amb atenció especial el neologisme guanyador per mirar d’incorporar-lo en el diccionari normatiu.

El significat de "Dana" fa referència a una "depressió atmosfèrica tancada a la part mitjana i alta de la troposfera, constituïda per un nucli d'aire fred amb circulació ciclònica dels vents que s'ha separat de la seva zona d'origen i ha davallat de latitud, i que pot provocar precipitacions violentes i intenses durant unes hores o dies”.

Una votació consolidada

La campanya va néixer l'any 2014 i ja està estabilitzada en les convocatòries anuals. En aquesta edició, ha tornat a captar l’interès de la ciutadania. Les entitats organitzadores afirmen que, any rere any, ha anat canviant la percepció social dels neologismes i que, actualment, la majoria dels parlants accepta l’aparició de paraules noves com un fenomen natural i positiu. Els neologismes enriqueixen la llengua i la fan més útil. En la primera edició van votar 200 persones, però amb els anys cada cop ha sumat més participants.

Les paraules guanyadores en les edicions passades han estat les següents: estelada (2014), dron (2015), vegà-ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019), coronavirus (2020), negacionisme (2021), birra (2022), i viralitzar i tiet/tieta (2023).

Relació amb l’actualitat

La paraula dana ha estat utilitzada recentment per fer referència als aiguats que el 29 d’octubre del 2024 van arrasar el País Valencià. Fins ara la xifra de morts registrades ha pujat a 223 I encara hi ha tres persones desaparegudes. 

Familiars de víctimes de la dana han portat al Congrés dels Diputats més de 65.000 signatures per demanar justícia i que s'obri una comissió d’investigació.  Denuncien que se senten desprotegits per les autoritats i reclamen una investigació per esclarir el motiu pel qual es van inundar desenes d’habitatges i pobles sencers. 

Per altra banda, des de tots els punts de l’estat Espanyol s’han mobilitzat voluntaris per ajudar a netejar els carrers o portar aliments. La Dana al País Valencià ha tingut conseqüències desastroses, però també ens ha ensenyat la importància de la solidaritat.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -