23 gener 2025
spot_img
23 gener 2025

La ràdio a Catalunya celebra 100 anys

El novembre de l’any 1924 es va posar en funcionament la primera estació de ràdio al país, que va difondre entreteniment i informació per primera vegada en català

Fa cent anys que Catalunya compta amb emissió de ràdio pròpia. El 19 de febrer de 1924, un grup d’enginyers i empresaris van fundar l’Associació Nacional de Radiodifusió i van posar en marxa EAJ1-Ràdio Barcelona. Una dècada més tard, l’entitat va canviar el nom pel de Ràdio Associació de Catalunya i diversos d’aquests fundadors van engegar els projectes territorials a Girona, Lleida i Tarragona. Aquest mitjà de comunicació ha tingut un paper fonamental en la difusió de la cultura, l’entreteniment i la informació al llarg del segle XX i XXI al país.

Per celebrar el centenari, el govern de la Generalitat ha organitzat al llarg de l'any 2024 diverses activitats, com dos documentals sobre els orígens, un pòdcast, un llibre, una gala especial, una ruta divulgativa i accions a les xarxes socials. També s’ha creat una imatge representativa dels cent anys. 

Els orígens de la ràdio a Catalunya

El 19 de febrer de 1924 es va constituir a Barcelona l'Associació Nacional de Radiodifusió (ANR), formada per tècnics, industrials i empresaris, amb la proposta de posar en funcionament la primera estació de ràdio estable a Catalunya, tal com ja existien a algunes ciutats d'Europa i del món. Uns mesos després, el 14 novembre d'aquell mateix any 1924, l'Associació va aconseguir inaugurar la primera emissora de ràdio amb el distintiu EAJ-1 Ràdio Barcelona.

Ràdio Barcelona tenia un to modern i popular. Ràpidament va aconseguir connectar amb la societat. L'any 1926, però, per imposició governamental, l'emissora va passar a dependre d'Unión Ràdio Madrid. Per això, els fundadors de l'Associació Nacional de Radiodifusió van aconseguir una nova llicència, l'EAJ-15 Ràdio Associació de Catalunya. 

Més endavant i amb l'arribada de la república, el 1930, el president Francesc Macià va atorgar la lliure emissió d'horari a EAJ-15 Ràdio Associació, continuant l'esperit inicial dels pioners i utilitzant el català com a llengua vehicular. De fet, la defensa de la catalanitat va ser el seu tret diferenciador.

Les primeres emissions van generar una gran expectació entre la població. Hi havia programació durant molt poques hores, i calia superar nombrosos problemes tècnics. Els primers anys, sobretot s’emetia música en directe i es radiaven discos. Més endavant, la música es combinava amb altres programes culturals com conferències, obres de teatre o espais dedicats al públic femení o als infants, mentre s’ampliava el nombre d’oients. A més, la ràdio es va convertir en un mitjà d’informació que tenia un paper pedagògic destacat entre la població. Així va ser fins a l'entrada de les tropes franquistes a les instal·lacions l'any 1939.

Reivindicant els pioners de la ràdio a Catalunya

Els pioners de la ràdio a Catalunya van ser persones que destacaven, cadascun en el seu àmbit professional, per la seva motivació per les novetats tecnològiques. Intercanviaven, es complementaven i s’engrescaven constantment davant les pressions, les frustracions i els èxits de la posada en marxa del mitjà de comunicació. 

  • Royston Saint Noble. El seu pare havia arribat a Barcelona des d’Anglaterra per instal·lar el 1883 la primera il·luminació pública a La Rambla, d’arc voltaic i que va ser la primera a l’Estat. Com a enginyer, Sanin Noble va ser fundador l’any 1924 de l’Associació Nacional de Radiodifusió. Va acabar-ne sent vicepresident i portava el pes econòmic de l’emissora. Per això va ser amenaçat, denunciat i perseguit.https://twitter.com/RadioAssociacio/status/1702200790352286178

  • Rosalia Rovira. 

Provinent del món del teatre, va ser la locutora estrella de la ràdio durant la República, la més ben pagada de tots els locutors d’EAJ15-Ràdio Associació i la professional més valorada. Va ser la primera dona a fer ràdio en català. L’any 1939 va ser empresonada tres mesos i apartada del món radiofònic per les seves creences polítiques. Estava en directe posant sardanes el dia que van entrar les tropes franquistes a Barcelona. Es va negar a emetre marxes castrenses i tampoc va voler llegir el comunicat en castellà dels militars. 

  • Eduard Rifà. Era un empresari tèxtil i un entusiasta de les novetats tecnològiques. És l’ideòleg del grup pioner i qui marca l’estratègia de com aconseguir una radiodifusió catalana puntera i de qualitat. No va defallir mai davant les continues dificultats. Va ser amenaçat, denunciat, empresonat i perseguit, fins que va morir el desembre de 1938 després de diversos episodis de patiment familiar i personal.

Els altres pioners van ser Pau Llorens, Josep M. Guillén Garcia, Enric Calvet,  Pau Abad, Teodor Garriga i Enric Huet.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -