19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

La rellevància dels continguts efímers

Les ‘stories’ d’Instagram i Twitter, que imiten el model d’Snapchat, s’imposen entre els usuaris de les xarxes socials

Per Judith Vives

Els formats efímers a les xarxes socials han anat guanyant adeptes fins a esdevenir els preferits de gran part dels usuaris.

El contingut efímer és el que està visible durant un màxim de 24 hores i després desapareix. La primera plataforma a utlitzar aquest format va ser Snapchat, que va llançar una opció de publicacions que desapareixien en pocs segons i després es va ampliar fins a les 24 hores.

Instagram va ser la següent xarxa social a sumar-se a aquesta tendència, llançant el 2016 les populars stories: vídeos o fotos que només estan disponibles un dia i després desapareixen.

https://www.instagram.com/p/CMguBltgqiA/

Més tard, altres plataformes com Facebook o Twitter, i fins i tot Linkedin, han incorporat la mateixa funció o d’altres semblants, confirmant l’èxit del model de comunicació efímera

“L’efímer sempre ha estat molt important en la comunicació. Així, bona part dels continguts creats i difosos pels mitjans convencionals al llarg de la història han sigut efímers: quan escoltem la ràdio mentre conduïm, en gaudir de la televisió convencional a través d’un receptor clàssic…”, explica Josep Lluís Micó, catedràtic de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals i professor del grau de Digital Media de Blanquerna-URL.

  

Continguts per a una societat impacient

 “Per descomptat, la comunicació també té una dimensió que permet recuperar continguts del passat amb diferents tipus d’arxius. Però no hi ha motiu per conservar-ho tot, sobretot si el que es produeix ja té data de caducitat des de l’origen”, afegeix Micó, que també assenyala que “en una societat que tendeix a la impaciència, aquesta modalitat està fent fortuna. Allò que és fugaç s’oblida aviat. I, per sort, si alguna cosa mereix ser recordada, sempre hi haurà qui ho capti i ho immortalitzi”.

Un desavantatge del contingut efímer és que allò que apareix i desapareix ràpid, també s’oblida ràpidament. De vegades, les marques o perfils tendeixen a publicar com stories el contingut de menys qualitat, reservant les fotos o publicacions més treballades per al seu perfil permanent.

No obstant això, com a contrapartida, els usuaris ho consideren un contingut més autèntic i menys intrusiu.

Segons el catedràtic de comunicació: “Molts joves entenen les xarxes com una finestra per on treure el cap en un instant precís i aïllat, per observar el que passa aquí i ara. Aquesta és l’essència de l’efímer. No necessiten més profunditat ni més recorregut. Per tafanejar, divertir-se, participar … i, després, retirar-se i anar a una altra cosa, per això triomfen els continguts efímers”.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -